Vissza

Lecsós cukkinicsónak

Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 20 perc
Mennyiség: 2 személyre

 

Hozzávalók: 

  • 350 g paradicsommártás
  • 3 db cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej salottahagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 db sárga kaliforniai paprika
  •  1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 1 kis csokor snidling
  •  1 kis csokor bazsalikom
  • 35 g olívaolaj
  • 4 g finom só
  • 50 g bulgur
  • néhány szál újhagyma
  • frissen őrölt bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A cukkinit megmossuk, kettévágjuk. Annak érdekében, hogy a cukkinihúst egyben ki tudjuk szedni, először egy rövid pengéjű késsel körülbelül fél cm távolságra a héjától körbevágjuk, aztán egy kanállal először a szára felől, majd az alja felől benyúlva, óvatos mozdulattal kiemeljük.
  2. Az így keletkező cukkinicsónakot bekenjük reszelt fokhagymával, meglocsoljuk olívaolajjal, majd egy kis ág kakukkfüvet helyezünk bele. Bátran sózzuk, és 12-15 percig sütjük. A kivájt cukkinihúst felkockázzuk, és felforrósított serpenyőben kevés olívaolajon, kakukkfűvel lepirítjuk. Sózzuk. Az elkészült cukkinikockákat egy keverőtálba tesszük.
  3. Egy következő cukkiniből karalábévájóval gömböket kanyarintunk ki. A másikat négy részre vágjuk, a magjait eltávolítjuk, és háromszög alakú darabokat vágunk belőle. Mindkét cukkinit kevés olajon megpirítjuk, majd a cukkinikockákhoz adjuk.
  4. A kétféle paprikát kicsumázzuk, kockára vágjuk, és az ismert módon – olívaolaj, só, kakukkfű – pirítjuk.
  5. A hagymákat megpucoljuk, cikkekre vágjuk, és ugyanígy járunk el vele.
  6. Az összes elkészült zöldséget alaposan elkeverjük, a kakukkfüvet eltávolítjuk.
  7. A bulgurt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és egy kevés olívaolajjal ízesítjük. Összevágjuk az újhagymát, és belekeverjük. Tálalásig félretesszük. A paradicsommártást felmelegítjük, és a felét hozzáadjuk a zöldségkeverékhez. Ha kell, sózzuk. A paradicsomos zöldségeket púposan a kisült cukkinicsónakba töltjük, és 4-5 percre visszatesszük a sütőbe.
  8. Tálaláskor ovális formában a tányérra kanalazzuk a bulgurt, és a közepére öntünk a paradicsommártásból. Az átmelegedett zöldségcsónakot úgy helyezzük a tetejére, hogy eltakarja a paradicsommártást. A snidlingeket 3-4 cm hosszúra vágjuk, és ezzel, valamint néhány levél bazsalikommal dekoráljuk az ételt.

 

Recept: Bernáth József

Szamócafagylalt

Hozzávalók: 125 g szamóca 40 g cukor 10 cl tejszín 250 g görög joghurt Mosd meg az földieper szemeket és szedd le a száraikat. Néhányat szeletelj fel, a többit turmixold össze. Egy tálban verd fel a tejszínt elektromos habverővel, majd add hozzá a cukrot, ezután még 1-2 percig keverd a habverővel alacsonyabb fokozaton, hogy feloldódjon […]

Szamócás spárga saláta hollandi mártással

Hozzávalók 2 személyre: 250 g zöld spárga 100 g friss szamóca néhány levél friss saláta 6-8 g olívaolaj néhány levél friss turbolya Mártáshoz: 135 g olvasztott vaj (ebből használunk keveset a spárgákhoz is) 2 tojássárgája 2 g finom só 1 db citrom 30 g víz 3-4 g kristálycukor A megmosott salátaleveleket apróbbra tépkedjük és elosztjuk […]