Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: kb. 30 – 35 perc
Főzési idő: kb. 20 – 25 perc
Franciasaláta:
- 300 g apró szemű salátaburgonya
- 4 g durva szemű só
- 200 g sárgarépa
- 120 g paszternák
- 80 g zöldborsó
- 1 db Jonatán alma
- 1 db citrom
- 5 db 3−6 cm-es ecetes uborka
- 4 g finom só
- 6-8 g porcukor
- 150 g majonéz
- 100 g tejföl
- 50-60 g tejszín
Töltött tojás:
- 5 db tojás
- 6 g Wasabi paszta
- 8 g sűrű paprikakrém
- 80 g majonéz
- 80 g rukkola
- 2 g finom só
- 25 g olívaolaj
- 1 db citrom
- 3-5 g porcukor
- frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
Megmossuk a burgonyát, majd hideg, sós vízben héjastul feltesszük főni. Ha a víz felforr, takarékra vesszük, és a burgonyát puhára főzzük. A répát és a paszternákot megtisztítjuk, félkarikára vágjuk. Egy kis lábosban sós vizet forralunk. A gyökérzöldségeket és a zöldborsót beletesszük, és puhára főzzük, majd visszahűtjük.
Az alma magházát eltávolítjuk, és héjasan 1−1,5 cm-es kockákra daraboljuk. Kevés citromlevet facsarunk rá, hogy ne barnuljon meg. Az ecetes uborkát karikákra vágjuk.
Ha megfőtt a burgonya, leszűrjük, meghámozzuk, majd 2−2,5 cm-es darabokra vágjuk. Így megvan a franciasaláta összes alapanyaga. Összekeverjük mindet, majd sóval, porcukorral és majonézzel ízesítjük. A saláta szaftosságát beállítjuk a tejföllel és a tejszínnel. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Amíg hűl a saláta, elkészítjük a töltött tojásokat. Felteszünk egy lábos vizet melegedni. Ha felforrt, beleengedjük a megmosott tojásokat, és közepesen lángon 9 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük őket, és hagyjuk, hogy kihűljenek.
Vinaigrette-et készítünk: egy műanyag szószos flakonba, vagy egy jól zárható befőttesüvegbe öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk fél citrom levét, enyhén sózzuk, porcukrozzuk, majd alaposan összerázzuk.
A kihűlt tojásokat megpucoljuk. Hosszában kettévágjuk őket, kiszedjük a sárgájukat, és elosztjuk 3 keverőtálban. Az összes sárgát összetörjük villával és minden adagba belekeverjük az ízesítőket: az egyikbe az őrölt feketeborsot és egy evőkanál majonézt, a másikba a wasabit és egy evőkanál majonézt, a harmadikba pedig a paprikakrémet és egy teáskanál majonézt.
A kettévágott főtt fehérjéből 4 felet összedarabolunk, ebből csinálunk majd fészket a töltött tojásoknak, hogy ne mozogjanak a tányéron. A maradék 6 fehérjét betöltjük a krémekkel.
A rukkola salátát és az összevágott tojásfehérjét is enyhén sózzuk, és vinaigrette-tel ízesítjük.
Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, ízlésesen rátálaljuk a francia salátát, majd 3 kupacot halmozunk rá a darabolt tojásfehérjéből. Erre rakjuk a színes töltött tojásokat. A tálalást frissen őrölt borssal fejezzük be.
Recept: Bernáth József