Vissza

Színes töltött tojások franciasalátával

Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: kb. 30 – 35 perc
Főzési idő: kb. 20 – 25 perc

 

Franciasaláta:

  • 300 g apró szemű salátaburgonya
  • 4 g durva szemű só
  • 200 g sárgarépa
  • 120 g paszternák
  • 80 g zöldborsó
  • 1 db Jonatán alma
  • 1 db citrom
  • 5 db 3−6 cm-es ecetes uborka
  • 4 g finom só
  • 6-8 g porcukor
  • 150 g majonéz
  • 100 g tejföl
  • 50-60 g tejszín

 

Töltött tojás:

  • 5 db tojás
  • 6 g Wasabi paszta
  • 8 g sűrű paprikakrém
  • 80 g majonéz
  • 80 g rukkola
  • 2 g finom só
  • 25 g olívaolaj
  • 1 db citrom
  • 3-5 g porcukor
  • frissen őrölt feketebors

 

Elkészítés:

Megmossuk a burgonyát, majd hideg, sós vízben héjastul feltesszük főni. Ha a víz felforr, takarékra vesszük, és a burgonyát puhára főzzük. A répát és a paszternákot megtisztítjuk, félkarikára vágjuk. Egy kis lábosban sós vizet forralunk. A gyökérzöldségeket és a zöldborsót beletesszük, és puhára főzzük, majd visszahűtjük.

Az alma magházát eltávolítjuk, és héjasan 1−1,5 cm-es kockákra daraboljuk. Kevés citromlevet facsarunk rá, hogy ne barnuljon meg. Az ecetes uborkát karikákra vágjuk.

Ha megfőtt a burgonya, leszűrjük, meghámozzuk, majd 2−2,5 cm-es darabokra vágjuk. Így megvan a franciasaláta összes alapanyaga. Összekeverjük mindet, majd sóval, porcukorral és majonézzel ízesítjük. A saláta szaftosságát beállítjuk a tejföllel és a tejszínnel. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Amíg hűl a saláta, elkészítjük a töltött tojásokat. Felteszünk egy lábos vizet melegedni. Ha felforrt, beleengedjük a megmosott tojásokat, és közepesen lángon 9 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük őket, és hagyjuk, hogy kihűljenek.

Vinaigrette-et készítünk: egy műanyag szószos flakonba, vagy egy jól zárható befőttesüvegbe öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk fél citrom levét, enyhén sózzuk, porcukrozzuk, majd alaposan összerázzuk.

A kihűlt tojásokat megpucoljuk. Hosszában kettévágjuk őket, kiszedjük a sárgájukat, és elosztjuk 3 keverőtálban. Az összes sárgát összetörjük villával és minden adagba belekeverjük az ízesítőket: az egyikbe az őrölt feketeborsot és egy evőkanál majonézt, a másikba a wasabit és egy evőkanál majonézt, a harmadikba pedig a paprikakrémet és egy teáskanál majonézt.

A kettévágott főtt fehérjéből 4 felet összedarabolunk, ebből csinálunk majd fészket a töltött tojásoknak, hogy ne mozogjanak a tányéron. A maradék 6 fehérjét betöltjük a krémekkel.

A rukkola salátát és az összevágott tojásfehérjét is enyhén sózzuk, és vinaigrette-tel ízesítjük.

Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, ízlésesen rátálaljuk a francia salátát, majd 3 kupacot halmozunk rá a darabolt tojásfehérjéből. Erre rakjuk a színes töltött tojásokat. A tálalást frissen őrölt borssal fejezzük be.

 

Recept: Bernáth József

Kápiapaprika krém recept

Hozzávalók 2 személyre: 1 kg kápiapaprika 1 csokor petrezselyem 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olíva olaj só ízlés szerint   Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, a megmosott paprikákat és a megpucolt fokhagymákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kezdjük el sütni, majd, amikor már színt kaptak a paprikák, fordítsunk rajtuk egyet. Akkor lesznek készen, […]

Szamócafagylalt

Hozzávalók: 125 g szamóca 40 g cukor 10 cl tejszín 250 g görög joghurt Mosd meg az földieper szemeket és szedd le a száraikat. Néhányat szeletelj fel, a többit turmixold össze. Egy tálban verd fel a tejszínt elektromos habverővel, majd add hozzá a cukrot, ezután még 1-2 percig keverd a habverővel alacsonyabb fokozaton, hogy feloldódjon […]