Nyári finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől 

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában a legutóbb összerázós salátát készítettünk. Elsősorban mi olyan zöldségekkel készítettük el, amelyek az iskolakertben teremnek. Ezt a finomságot bárhova magunkkal vihetjük, akár egy befőttesüvegben. A salátához felhasználhatjuk a megmaradt húsféléket is.  

Hozzávalók 1 befőttesüveghez: 20 dkg saláta, 2 fej retek, fél paradicsom, 1 szelet pirított kenyér, 1 szelet sajt, 2 szelet sonka  

Öntethez: 1 evőkanál majonéz és olívaolaj, fűszerek: só, bors, 1 kis gerezd fokhagyma 

Elkészítése: 

Az összetevőket apróra felvágjuk, az öntetet a zúzott fokhagymával kikeverjük, majd rétegezzük az üvegbe az alapanyagokat. Az üveg aljára kerül az öntet: amikor fogyasztani akarjuk, összerázzuk.  

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító 

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/ 

Kora nyári finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában legutóbb gyümölcsfagyit készítettünk, mely a nyár egyik kedvenc finomsága. Két egészséges változat is készült, nagy sikerük volt.

Joghurtos gyümölcsfagyi hozzávalói:

joghurt, méz, gyümölcsök (lehetőség szerint szezonális gyümölcsök)

Elkészítése:

4 kis pohár joghurtot kikeverünk egy kis mézzel, majd kiöntjük egy sütőpapírral kibélelt tálcára. Tetejére ízlés szerint szórunk ehető virágokat, müzlit, szamócát és chiamagot, természetesen ez tovább variálható.

Egészséges gyümölcsfagyi hozzávalói:

2 db banán, 20 dkg egyéb friss gyümölcs (pl. szamóca, málna, szeder, ribiszke), pár csepp vaníliaaroma

Elkészítése:

Az érett banánokat összeturmixoljuk kedvenc gyümölcseinkkel és a vaníliaaromával. Formákba vagy mélyebb tálba öntjük, majd lefagyasztjuk. Ha szeretnénk azonnal fogyasztani, akkor a banán és a gyümölcsök is fagyasztottak legyenek. Ha nehezen menne így a turmixolás, akkor egy kis gyümölcslevet is hozzáadhatunk.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Tavaszi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség-Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában ropogós sárgarépa chipset készítettünk. Mivel a gyerekek is nagyon szeretik a nasikat, a chipseket, így a zsírban sült helyett ez egy sokkal egészségesebb változat, amihez saját mártogatóst is készítettünk.

Hozzávalók:

5-6 db sárgarépa, fokhagymapor, bors, só, olaj, 10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

Igyekezzünk egyforma sárgarépákat választani. Meghámozzuk, majd mindegyiket 3-4 darabra felvágjuk, ezután bő sós vízben puhára főzzük őket. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit vékonyan kikenünk olajjal. Ráhelyezzük a megfőtt répákat, amiket kilapítunk egy pohár vagy bögre aljával. A tetejüket megszórjuk borssal, fokhagymaporral, ha szükséges, még egy kis sóval is. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle elkezd ropogóssá válni. A tetejére piríthatunk egy kis reszelt sajtot is, de azt csak az utolsó percekben tegyük rá.

A mártogatóshoz egy kis dobozos tejfölt kikeverünk egy kis sóval és saját termesztésű friss zöldfűszerekkel, újhagyma zöldjével és sárgarépa zöldjével.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Tavaszi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség-Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában legutóbb salátatekercseket készítettünk, ráadásul ehhez mi termesztettük a fejes salátát az iskolakertünkben. A jégsaláta vagy a fejes saláta levele kiváló az alábbi tekercshez, de aki szereti a sóskát, azzal is kipróbálhatja vagy akár kínai kellel is. Mi egy kis ehető virággal is megbolondítottuk a tekercsünket, mégpedig magnóliaszirmokkal.

Zöld ünnepek, piknikek alkalmával is elkészíthetjük, de túra utáni falatkáknak is kiváló.

Hozzávalók:

1 nagy fej saláta, sonka vagy szalámi szeletek, ehető szirmok, vajkrém

Elkészítése:

A megmosott salátaleveleket megkenjük natúr vajkrémmel, majd ráhelyezzük a sonkát és végül pár ehető szirmot. Tehetünk bele akár főtt tojást, sajtot, paradicsomot is, egyszóval, amit kívánunk, szeretünk. Nagyon egyszerű, mutatós és megunhatatlan finomság.

Érdemes kipróbálni, kísérletezni vele!

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Tavaszi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség-Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában legutóbb fűszervajat és különleges, kreatív szendvicseket készítettünk.

Fűszervaj és kreatív szendvicsek elkészítése:

200 g felolvasztott vajhoz hozzáadunk egy evőkanál apróra vágott ehető virágszirmot és zöldfűszert, valamint egy csipet sót. Ezután visszarakjuk dermedni a hűtőbe és később hidegen kenjük a kiválasztott pékárura.

A kapott krémeket sütikiszúrókkal formázott kenyérszeletekre kentük, tetejükre további ehető virágokat, saját termesztésű hagyma zöldjét is szórtunk, illetve friss fehérrépa és sárgarépa zöldje is került rá. Az utóbbiak esetében pucolás előtt levágtuk a répák felső végét és tovább hajtattuk őket egy tálcában, amit mindig feltöltöttünk egy kis vízzel.

Ha hamarabb szeretnénk fogyasztani, akkor felolvasztás nélkül is összekeverhetjük az összetevőket. A készen kapható natúr szendvicskrémeket, vajkrémeket is ízesíthetjük ízlés szerint zöldfűszerekkel, ehető virágokkal, de akár pár csepp természetes ételfestéket is adhatunk hozzá. A szendvicseket díszíthetjük levélzöldségekkel (madársaláta, rukkola, bébispenót, salátalevelek), megszórhatjuk ibolyával, árvacsalánnal és aranycserje virágokkal is.

A fenti finomságokat piknikezés alkalmával is elkészíthetjük, de akár szülinapokon is felszolgálhatjuk. Kiváló ajándékötlet is lehet, például Anyák napjára.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Tavaszi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség-Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában legutóbb mártogatósokat készítettünk. Céklát, zellert és borsót használtuk fel hozzájuk: uzsonnára, tízóraira is felszolgálhatjuk a gyerekeknek, de különböző partikra is elkészíthetők.

Céklás mártogatós elkészítése:

250 g megtisztított céklát megfőzünk egy kis sóval. Leszűrjük, majd ha kihűlt, pürésítjük 3 evőkanál étolajjal és egy kis sóval, borssal, egy kis gerezd zúzott fokhagymával (vagy fokhagymaporral).

Zelleres mártogatós elkészítése:

250 g megtisztított zellert megfőzünk egy kis sóval. Leszűrjük, majd ha hűlt, pürésítjük 2 evőkanál étolajjal, 1 evőkanál tejföllel és egy kis sóval, borssal.

Borsós-guacamole hozzávalói:

300 g zöldborsó (fagyasztott vagy friss), 1 db paradicsom, 1 db kicsi vöröshagyma, fél gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál citromlé, só, bors

Elkészítése:

A zöldborsót puhára főzzük sós vízben, leszűrjük. Ha kihűlt, pürésítjük apróra vágott paradicsommal, hagymával, zúzott fokhagymával. Adjuk hozzá a fűszereket, az olajat és a citromlevet is. Kínálhatjuk mindegyiket zöldségszeletekkel, pirítóssal, kölesgolyókkal, de szendvicskrémként is felszolgálhatók, illetve tésztákra is kerülhetnek.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Tavaszi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség-Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal most a lilakáposztát is megpróbáltuk különlegesebb módon felhasználni: levest készítettünk belőle, amelyet ehető virággal, ibolyával tálaltunk. Színe miatt úgy gondoljuk, hogy igazi tavaszköszöntő leves, a tavaszi virágzó növényekre emlékeztet minket.

Hozzávalók:

40 dkg lilakáposzta, 1 db alma, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 l víz, 200 ml főzőtejszín, só, bors, fűszerkömény

Elkészítése:

Olajon megpároljuk a vékonyra felszeletelt lilakáposztát, a felkockázott almát és az apróra vágott hagymát és fokhagymát, közben fűszerezzük, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, míg megpuhul a káposzta, ezután leszűrjük, a folyadékot pedig a fazékban hagyjuk. Pürésítjük a megfőtt almát, hagymát és káposztát. Visszaöntjük a folyadékhoz, ezután beleöntjük a tejszínt is. Jól elkeverjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és felforraljuk.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Téli finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség-Gyümölcs Hőstől 

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában kukoricalevest készítettünk, emellett morzsoltunk is. A régi kaláka munkák, néphagyományok felelevenítésével sok értéket adhatunk át a gyerekeknek, mint például a közös munka örömét, a közös beszélgetések, a segítségnyújtás és az egymásra figyelés fontosságát. Közösségépítő és közösségformáló hatása van ezeknek a tevékenységeknek, mint a főzésnek is.  

Kukoricaleves receptje: 

Hozzávalók: 40 dkg konzerv kukorica, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 2 evőkanál olaj, 1 db vöröshagyma, 1 teáskanál kurkuma, friss petrezselyem, só, bors, víz. 

Elkészítése: Olajon üvegesre pároljuk a felaprított vöröshagymát, ha már puha, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Egy kicsit pirítjuk, majd hozzákeverjük a kukoricát a levével együtt. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük ízlés szerinti meleg vízzel. Mi kb. fél litert adtunk hozzá. Kb. 10-15 percig főzzük, majd beleöntjük a főzőtejszínt. Végül hozzáadjuk a kurkumát. Ezután összeforraljuk, és friss petrezselyemmel tálaljuk. A tetejére más is kerülhet, pl. sajt, sült bacon, pirított kenyérkocka. 

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító 

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/ 

Téli finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség-Gyümölcs Hőstől 

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában most almagolyókat készítettünk. Az alábbi finomságot mindenki el tudja készíteni: egyszerűen, de mégis változatos módon tudjuk ezáltal feldolgozni az almát, ráadásul ízlés szerint variálható.  

Almagolyó receptje: 

Hozzávalók: 10 dkg zabpehely (finomszemű), 3 db alma, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál kókuszreszelék/darált dió vagy mandula. 

Elkészítése: Meghámozzuk és lereszeljük az almákat, majd hozzákeverjük a zabpelyhet. 10 percig állni hagyjuk, közben a zabpehely magába szívja az alma levét. Hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, a kakaót és a porcukrot, majd miután jól összekevertük, golyókat készítünk belőle. Ha nehezen formálható, akkor darált kekszet adhatunk hozzá. Kókuszreszelékbe forgatjuk és minyon papírba rakjuk. Azonnal fogyasztható a finomság. 

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító 

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/ 

Téli finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában forró csokit főztünk. A finomságot kiegészíthetjük friss vagy aszalt gyümölcsökkel is.

Forró csoki receptje:

Hozzávalók: 4 dl tej, 2 kk. cukrozott kakaópor, 4 szelet tejcsoki, 2 kocka étcsoki, tejszínhab, gyümölcsök

Elkészítése:

A hozzávalókat összefőzzük, majd ha egy picit kihűlt, poharakba adagoljuk. Tejszínhabbal tálaljuk, amelynek tetejére szórhatunk csokireszeléket vagy pörkölt diót, mogyorót. Egy kis rumaromával is ízesíthetjük. Ebből a mennyiségből két pohárnyi, bögrényi lesz.

A forrócsokihoz tökéletesen illik az almás pite, amihez a következő receptet ajánlom:

Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 25dkg vaj, 15dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2db tojás       

Hozzávalók a töltelékhez: 1kg alma, 10dkg darált dió, 15dkg porcukor, 1db citrom, 1tk fahéj

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és jól összegyúrjuk. A tésztát a hűtőben pihentetjük kb. 1 órán keresztül. Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, és a cukorral, a fahéjjal és a lereszelt citromhéjjal ízesítjük. 10 perc után lazán kinyomkodjuk belőle a sok levet. A 2/3 arányban kettéosztott tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk és a nagyobbat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszórjuk a dióval, elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd lefedjük a másik tésztával, amit megkenünk felvert tojással. Megszurkáljuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Téli finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában decemberben csokit olvasztottunk, majd kedvenc gyümölcseinkkel díszítettük. Megérkeztek az uzsonnásdobozok is, amelyeknek nagyon örültünk! Az új évben ki is fogjuk próbálni!

Márványos csoki receptje:

Hozzávalók: 6 tábla csoki, pár csepp folyékony ételfesték, ízlés szerint a tetejére apró elemek, pl. dió, aszalt gyümölcs, cukorgyöngy és kedvenc gyümölcseink apróra vágva.

Elkészítése:

Sütőpapírral béleljük ki a tepsit. Erre helyezzük rá szorosan a csokitáblákat. 150 fokos sütőbe tegyük be 5 percre. Ezután egy villa segítségével keverjük össze márványosra. Közbe cseppenthetünk bele ételfestéket is. Szórjuk meg az apróra vágott gyümölcsökkel és az egyéb díszítőelemekkel, majd tegyük hűvös helyre. Miután megdermedt, törjük fel. Kedves ajándék is lehet. Akár forró tejbe is tehetjük a darabkákat.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Novemberi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal novemberben ősz végi levélsalátát készítettünk ehető sajtseprűkkel, így búcsúzva az ősztől. A zöldség-gyümölcs prést is kipróbáltuk, finom alma-körte rostos gyümölcslé, ivólé készült. Kivágtuk a gyümölcsök magházát, majd kisebb darabokra vágva lepréseltük, egy pár csepp citromlevet adtunk hozzá, hogy szép színe maradjon a gyümölcslének.

Íme egy recept, ha tartósítva szeretnétek házi ivólevet készíteni:

Hozzávalók:

2,5 kg friss alma, 1,5 kg friss körte, citromsav, 2,5-3 l víz, 3-5 ek cukor vagy méz

Elkészítése:

 A gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk, majd a magházukat is kivágjuk. A főzővízbe szórunk egy késhegynyi citromsavat, majd puhulásig főzzük. Ezután leturmixoljuk, ha szükséges, adhatunk hozzá a főzőléből. A ledarált gyümölcsöt öntsük egy nagyobb lábasba, adjunk hozzá 2,5-3 liter vizet, és ízesítsük ízlésünknek megfelelően mézzel vagy cukorral. Ismét adjunk hozzá egy késhegynyi citromsavat, és forraljuk fel. Közben alaposan mossuk ki az üvegeket, és szárítsuk is ki őket. A felforralt levet töltsük üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Levélzöldség saláta ehető seprűkkel – recept

Saláta

Hozzávalók:

Zöldségek ízlés szerint, olívaolaj, fűszerek

Elkészítése:

1-2 marék zöldséghez adjunk hozzá egy evőkanál olívaolajat és ízlés szerint néhány fűszert, pl. sót, borsot, fokhagymaport, majd keverjük össze. A levelekre kerülhet a seprűk mellett akár majonéz, pirított magvak is. Ehető virágokkal is díszíthetjük.

Mi céklalevelet, tyúkhúrt és petrezselyem zöldjét használtuk fel a salátához.

Az ehető sajtseprű:

Hozzávalók: 12 db ropi, 10 dkg trappista sajt (szeletelt), 1 db újhagyma zöldje, vagy petrezselyem szárát, snidlinget is használhatunk

Elkészítése:

A szeletelt sajtból kb. 6×6 cm-es négyzeteket vágunk ki. A ropi köré tekerjük úgy, hogy kb. 1,5 cm-es fedés legyen a sajt és a ropi között. Az újhagyma zöldjéből vékony csíkokat vágunk és a sajt köré tekerjük. A sajt „lelógó” részeit csíkokban bevagdossuk, ez adja a seprű alját.

 

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Októberi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a #ZöldségGyümölcsHőstől

A Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola 2.b osztályos tanítványaival októberben gyümölcssalátát és zöldségleves alapkockát készítettünk.

A gyümölcssalátához körtét, almát, szőlőt és szilvát használtunk fel, amelyet meggykompóttal és fűszeres levével ízesítettünk. A kész salátát almákba töltöttük, amelyeknek előtte kivájtuk a belsejét. Végül ehető virágszirmokkal díszítettük a tetejüket. Ilyenkor szedhető bársonyvirág, rózsa, kerti begónia és árvácska.

Félbevágott körtéből vagy almákból különleges ehető süniket alakíthatunk ki: tűzzünk beléjük fogvájókat, majd a fogvájókra zöldség- és gyümölcsdarabkákat, illetve néhány szirmot helyezhetünk. A szemét, orrát kisebb bogyósgyümölcsökből vagy egész borsból, illetve szegfűszegből alakíthatjuk ki.
Az őszi zöldségek zamatát megőrizhetjük, ha leveskockát készítünk.

Hozzávalók:
200 g vöröshagyma, 200 g zellergumó, 400 g sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 35 g petrezselyemzöld, 15 g zellerzöld, 1-2 ek olaj, 100-200 ml víz, 50 g só (2,5 ek), 1 tk kurkuma
A felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk az egyforma nagyságúra felaprított zellergumót, sárgarépát. Fedő alatt víz segítségével megpároljuk, ha elfőtte a vizet, belekeverjük a kurkumát és a sót, egy kis borsot is adhatunk hozzá. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított zeller- és petrezselyem zöldjét is, majd ledaráljuk. Ezután mélyebb, kifolpakkozott tálcán elsimítjuk a masszát és fagyasztóba tesszük. Miután megdermedt, felkockázzuk és egyesével alufóliába csomagoljuk. A mélyhűtőbe visszatéve sokáig eláll.

Finom zamatos leves készül a felhasználásával, csak a forró vízhez kell adni. A leveskocka mellett adhatunk a leveshez további fűszereket, tésztát, húst és zöldségeket is.

Remélem, kipróbáljátok őket! Jó munkát és étvágyat kívánok!

Szabó Krisztián tanító
https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal

Svéd uborkasaláta – recept Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2022/2023-as tanévet svéd uborkasaláta készítésével kezdtük 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában. A salátához a nyári ökotáborban vetett uborkák terméseit takarítottuk be a gyerekekkel.

Az alaprecept:
Az alaposan megmosott uborkákat (40 dkg) legyaluljuk, hozzákeverünk egy kisebb legyalult vöröshagymát is, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és ízlés szerint ízesítjük sóval, cukorral és ecettel. Hűtőben hagyjuk állni egy estét, és ezután fogyaszthatjuk is. Otthon télire szoktunk eltenni nagy mennyiségben, ekkor tartósítószert is szoktunk hozzáadni.

A téli változat receptje:
Hozzávalók:
4 kg uborka, 1 kg vöröshagyma, 6 dl víz, 6 dl cukor, 1 dl só, 4 dl 10%-os ecet, 1 kávéskanál nátrium-benzoát és 1 kávéskanál borkén.

Elkészítése:
Az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyra felszeleteljük. Összekeverjük az uborkát a hagymával, és ráöntjük hidegen a levet (nem kell felfőzni), majd egy napig állni hagyjuk. Közben néhányszor óvatosan keverjük át. Végül üvegekbe tesszük, a kupak alá celofánt teszünk, és hűvösebb helyre téve tároljuk.

Ha uborkáról van szó, az „extrás uborkasaláta” receptet is érdemes kipróbálni belőle, hisz nagyon egészséges: alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú zöldség, illetve rendkívül magas víztartalommal is rendelkezik.

Hozzávalók:
2 kg kígyóuborka, 2 fej lilahagyma, 20 dkg tejföl, 20 dkg natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:
Az uborkákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. Ezután a zúzott fokhagymát külön tálkában állni hagyjuk a sóval, a borssal és az olajjal, majd a felaprított lilahagymát is hozzáadjuk. Az uborkákra rászórjuk az apróra vágott kaprot, majd ráöntjük a hagymás szószt, a tejfölt és a joghurtot, majd jól összekeverjük. Egy kicsit állni hagyjuk – és utána fogyaszthatjuk is. Aki szeretné, egy kis sonkát is belekeverhet a masszába.

 

Jó étvágyat kívánok!

Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal