Téli finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában forró csokit főztünk. A finomságot kiegészíthetjük friss vagy aszalt gyümölcsökkel is.

Forró csoki receptje:

Hozzávalók: 4 dl tej, 2 kk. cukrozott kakaópor, 4 szelet tejcsoki, 2 kocka étcsoki, tejszínhab, gyümölcsök

Elkészítése:

A hozzávalókat összefőzzük, majd ha egy picit kihűlt, poharakba adagoljuk. Tejszínhabbal tálaljuk, amelynek tetejére szórhatunk csokireszeléket vagy pörkölt diót, mogyorót. Egy kis rumaromával is ízesíthetjük. Ebből a mennyiségből két pohárnyi, bögrényi lesz.

A forrócsokihoz tökéletesen illik az almás pite, amihez a következő receptet ajánlom:

Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 25dkg vaj, 15dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2db tojás       

Hozzávalók a töltelékhez: 1kg alma, 10dkg darált dió, 15dkg porcukor, 1db citrom, 1tk fahéj

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és jól összegyúrjuk. A tésztát a hűtőben pihentetjük kb. 1 órán keresztül. Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, és a cukorral, a fahéjjal és a lereszelt citromhéjjal ízesítjük. 10 perc után lazán kinyomkodjuk belőle a sok levet. A 2/3 arányban kettéosztott tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk és a nagyobbat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszórjuk a dióval, elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd lefedjük a másik tésztával, amit megkenünk felvert tojással. Megszurkáljuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Téli finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában decemberben csokit olvasztottunk, majd kedvenc gyümölcseinkkel díszítettük. Megérkeztek az uzsonnásdobozok is, amelyeknek nagyon örültünk! Az új évben ki is fogjuk próbálni!

Márványos csoki receptje:

Hozzávalók: 6 tábla csoki, pár csepp folyékony ételfesték, ízlés szerint a tetejére apró elemek, pl. dió, aszalt gyümölcs, cukorgyöngy és kedvenc gyümölcseink apróra vágva.

Elkészítése:

Sütőpapírral béleljük ki a tepsit. Erre helyezzük rá szorosan a csokitáblákat. 150 fokos sütőbe tegyük be 5 percre. Ezután egy villa segítségével keverjük össze márványosra. Közbe cseppenthetünk bele ételfestéket is. Szórjuk meg az apróra vágott gyümölcsökkel és az egyéb díszítőelemekkel, majd tegyük hűvös helyre. Miután megdermedt, törjük fel. Kedves ajándék is lehet. Akár forró tejbe is tehetjük a darabkákat.

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Novemberi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2.b osztályos tanítványaimmal novemberben ősz végi levélsalátát készítettünk ehető sajtseprűkkel, így búcsúzva az ősztől. A zöldség-gyümölcs prést is kipróbáltuk, finom alma-körte rostos gyümölcslé, ivólé készült. Kivágtuk a gyümölcsök magházát, majd kisebb darabokra vágva lepréseltük, egy pár csepp citromlevet adtunk hozzá, hogy szép színe maradjon a gyümölcslének.

Íme egy recept, ha tartósítva szeretnétek házi ivólevet készíteni:

Hozzávalók:

2,5 kg friss alma, 1,5 kg friss körte, citromsav, 2,5-3 l víz, 3-5 ek cukor vagy méz

Elkészítése:

 A gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk, majd a magházukat is kivágjuk. A főzővízbe szórunk egy késhegynyi citromsavat, majd puhulásig főzzük. Ezután leturmixoljuk, ha szükséges, adhatunk hozzá a főzőléből. A ledarált gyümölcsöt öntsük egy nagyobb lábasba, adjunk hozzá 2,5-3 liter vizet, és ízesítsük ízlésünknek megfelelően mézzel vagy cukorral. Ismét adjunk hozzá egy késhegynyi citromsavat, és forraljuk fel. Közben alaposan mossuk ki az üvegeket, és szárítsuk is ki őket. A felforralt levet töltsük üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Levélzöldség saláta ehető seprűkkel – recept

Saláta

Hozzávalók:

Zöldségek ízlés szerint, olívaolaj, fűszerek

Elkészítése:

1-2 marék zöldséghez adjunk hozzá egy evőkanál olívaolajat és ízlés szerint néhány fűszert, pl. sót, borsot, fokhagymaport, majd keverjük össze. A levelekre kerülhet a seprűk mellett akár majonéz, pirított magvak is. Ehető virágokkal is díszíthetjük.

Mi céklalevelet, tyúkhúrt és petrezselyem zöldjét használtuk fel a salátához.

Az ehető sajtseprű:

Hozzávalók: 12 db ropi, 10 dkg trappista sajt (szeletelt), 1 db újhagyma zöldje, vagy petrezselyem szárát, snidlinget is használhatunk

Elkészítése:

A szeletelt sajtból kb. 6×6 cm-es négyzeteket vágunk ki. A ropi köré tekerjük úgy, hogy kb. 1,5 cm-es fedés legyen a sajt és a ropi között. Az újhagyma zöldjéből vékony csíkokat vágunk és a sajt köré tekerjük. A sajt “lelógó” részeit csíkokban bevagdossuk, ez adja a seprű alját.

 

Sok sikert és jó étvágyat kívánva: Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

Októberi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a #ZöldségGyümölcsHőstől

A Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola 2.b osztályos tanítványaival októberben gyümölcssalátát és zöldségleves alapkockát készítettünk.

A gyümölcssalátához körtét, almát, szőlőt és szilvát használtunk fel, amelyet meggykompóttal és fűszeres levével ízesítettünk. A kész salátát almákba töltöttük, amelyeknek előtte kivájtuk a belsejét. Végül ehető virágszirmokkal díszítettük a tetejüket. Ilyenkor szedhető bársonyvirág, rózsa, kerti begónia és árvácska.

Félbevágott körtéből vagy almákból különleges ehető süniket alakíthatunk ki: tűzzünk beléjük fogvájókat, majd a fogvájókra zöldség- és gyümölcsdarabkákat, illetve néhány szirmot helyezhetünk. A szemét, orrát kisebb bogyósgyümölcsökből vagy egész borsból, illetve szegfűszegből alakíthatjuk ki.
Az őszi zöldségek zamatát megőrizhetjük, ha leveskockát készítünk.

Hozzávalók:
200 g vöröshagyma, 200 g zellergumó, 400 g sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 35 g petrezselyemzöld, 15 g zellerzöld, 1-2 ek olaj, 100-200 ml víz, 50 g só (2,5 ek), 1 tk kurkuma
A felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk az egyforma nagyságúra felaprított zellergumót, sárgarépát. Fedő alatt víz segítségével megpároljuk, ha elfőtte a vizet, belekeverjük a kurkumát és a sót, egy kis borsot is adhatunk hozzá. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított zeller- és petrezselyem zöldjét is, majd ledaráljuk. Ezután mélyebb, kifolpakkozott tálcán elsimítjuk a masszát és fagyasztóba tesszük. Miután megdermedt, felkockázzuk és egyesével alufóliába csomagoljuk. A mélyhűtőbe visszatéve sokáig eláll.

Finom zamatos leves készül a felhasználásával, csak a forró vízhez kell adni. A leveskocka mellett adhatunk a leveshez további fűszereket, tésztát, húst és zöldségeket is.

Remélem, kipróbáljátok őket! Jó munkát és étvágyat kívánok!

Szabó Krisztián tanító
https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal

Svéd uborkasaláta – recept Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2022/2023-as tanévet svéd uborkasaláta készítésével kezdtük 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában. A salátához a nyári ökotáborban vetett uborkák terméseit takarítottuk be a gyerekekkel.

Az alaprecept:
Az alaposan megmosott uborkákat (40 dkg) legyaluljuk, hozzákeverünk egy kisebb legyalult vöröshagymát is, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és ízlés szerint ízesítjük sóval, cukorral és ecettel. Hűtőben hagyjuk állni egy estét, és ezután fogyaszthatjuk is. Otthon télire szoktunk eltenni nagy mennyiségben, ekkor tartósítószert is szoktunk hozzáadni.

A téli változat receptje:
Hozzávalók:
4 kg uborka, 1 kg vöröshagyma, 6 dl víz, 6 dl cukor, 1 dl só, 4 dl 10%-os ecet, 1 kávéskanál nátrium-benzoát és 1 kávéskanál borkén.

Elkészítése:
Az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyra felszeleteljük. Összekeverjük az uborkát a hagymával, és ráöntjük hidegen a levet (nem kell felfőzni), majd egy napig állni hagyjuk. Közben néhányszor óvatosan keverjük át. Végül üvegekbe tesszük, a kupak alá celofánt teszünk, és hűvösebb helyre téve tároljuk.

Ha uborkáról van szó, az „extrás uborkasaláta” receptet is érdemes kipróbálni belőle, hisz nagyon egészséges: alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú zöldség, illetve rendkívül magas víztartalommal is rendelkezik.

Hozzávalók:
2 kg kígyóuborka, 2 fej lilahagyma, 20 dkg tejföl, 20 dkg natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:
Az uborkákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. Ezután a zúzott fokhagymát külön tálkában állni hagyjuk a sóval, a borssal és az olajjal, majd a felaprított lilahagymát is hozzáadjuk. Az uborkákra rászórjuk az apróra vágott kaprot, majd ráöntjük a hagymás szószt, a tejfölt és a joghurtot, majd jól összekeverjük. Egy kicsit állni hagyjuk – és utána fogyaszthatjuk is. Aki szeretné, egy kis sonkát is belekeverhet a masszába.

 

Jó étvágyat kívánok!

Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal