AZ ÉVSZAK:
Nyár
A TERMESZTÉS:
A kék áfonya vagy más néven északi magasbokrú áfonya (Vaccinium corymbosum) magyarországi termesztése az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap, a gyümölcs fogyasztása hazánkban is egyre emelkedő tendenciát mutat, azonban a piacokon szinte csak import gyümölcsöt találhatunk. Magyarországon a klimatikus viszonyok adottak lennének az áfonyatermesztéshez, viszont nagyon kevés savanyú kémhatású talaj található hazánkban. Jelenleg a legfőbb hazai áfonyatermesztő vidékek: Zala, Somogy és Vas megye, hozzávetőlegesen 42 hektáron folyik termesztés.
A JELLEMZŐK:
Jótékony hatása a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ezek közül is az antociánoknak (ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom). Kiemelkedően magas a káliumtartalma. Ugyanakkor található még benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
A tálcában kapható áfonyaszemeket nézzük meg alulról is, friss, egészségesek legyenek a bogyók.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Hűtőben pár napig eláll, vagy fagyasszuk le, később használható süteményekbe vagy smoothie-nak.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Húzzunk fel pálcára pár szem áfonyát, a végére pedig szúrjunk csillagalakú kiszúróval kivágott dinnyeszeletet – kész a varázspálca.
RECEPTAJÁNLÓ: