Dió

 

AZ ÉVSZAK:

Szeptember végén, október elején terem, de egész évben elérhető.

 

A TERMESZTÉS:

8515 hektár dióültetvény található hazánkban, túlnyomó része Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

A JELLEMZŐK:

A dióbél gazdag vasban és cinkben, de tartalmaz még káliumot, magnéziumot, foszfort, ként, valamint A-, B-, E-vitamint. A dióbélből hidegen sajtolt dióolajban sok telítetlen zsírsav van (73-84%).

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A pucolatlan diót szüret után ki kell szárítanunk. Terítsük ki száraz, szellős helyen. A száradás kb. 2 hónapig tart, néha forgassuk meg, majd akasszuk fel lyukacsos zsákba. A héjas dió hűvös helyen akár 1-2 évig is tárolható, de érdemes mielőbb megtörni. A kiszárított és megpucolt diót ezután tehetjük egy légmentesen záródó befőttesüvegbe vagy csatos üvegbe, de akár fagyasztóba is rakhatjuk bezacskózva.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Próbáljuk ki pirítva, fűszerekkel ízesítve ropogtatnivalóként, vagy készítsünk mézes diót vagy diós sárgarépás muffint, amely nem csak édességnek kiváló, de számos jótékony hatással is bír.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

A Völgy Terráriuma

Kígyó-sütemény

Energiagolyó bogyós gyümölcsökkel