AZ ÉVSZAK:
Szeptember végén, október elején terem, de egész évben elérhető.
A TERMESZTÉS:
8515 hektár dióültetvény található hazánkban, túlnyomó része Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
A JELLEMZŐK:
A dióbél gazdag vasban és cinkben, de tartalmaz még káliumot, magnéziumot, foszfort, ként, valamint A-, B-, E-vitamint. A dióbélből hidegen sajtolt dióolajban sok telítetlen zsírsav van (73-84%).
HOGYAN TEGYÜK EL:
A pucolatlan diót szüret után ki kell szárítanunk. Terítsük ki száraz, szellős helyen. A száradás kb. 2 hónapig tart, néha forgassuk meg, majd akasszuk fel lyukacsos zsákba. A héjas dió hűvös helyen akár 1-2 évig is tárolható, de érdemes mielőbb megtörni. A kiszárított és megpucolt diót ezután tehetjük egy légmentesen záródó befőttesüvegbe vagy csatos üvegbe, de akár fagyasztóba is rakhatjuk bezacskózva.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Próbáljuk ki pirítva, fűszerekkel ízesítve ropogtatnivalóként, vagy készítsünk mézes diót vagy diós sárgarépás muffint, amely nem csak édességnek kiváló, de számos jótékony hatással is bír.
RECEPTAJÁNLÓ: