Gomba

 

AZ ÉVSZAK:

Egész évben

 

A TERMESZTÉS:

Magyarországon megközelítőleg 30-33 ezer tonna gombát termelünk éves szinten. A termesztés jelentős része csiperke, nagyon kis hányadban laska és egyéb fajok. Csiperke körzetek: Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Heves megye, míg a laskagombáé Kecskemét környéke.

 

A JELLEMZŐK:

Érdekességük még, hogy az ehető gombák 90 százaléka víz. A csiperkének jellegzetes íze van, ami az erdei aljnövényzetre emlékeztet.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Olyan csiperkét válasszunk, amelynek a színe (legyen fehér vagy barna csiperke) egységes, a kalapja kemény, és jól körbezárja a tönköt! A csiperkék kalapja alján lévő spóratartó lemezek fiatal korban rózsaszínűek, a gomba öregedésével sötétebbek, végül csokoládébarnára színeződnek.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Hűtőszekrényben a gomba körülbelül 3 napig áll el az eredeti csomagolásában.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

A csiperkét lehet nyersen salátában, szalonnával pirítva, párolt ételekben, mártásokban, püréként, krémlevesként, grillezve vagy töltve, esetleg sütőben sütve fogyasztani – tulajdonképpen mindenféle mártással!

Szeretnénk minél testreszabottabb élményt nyújtani honlapunk látogatása
során, ezért kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével!