AZ ÉVSZAK:
Egész évben
A TERMESZTÉS:
Magyarországon megközelítőleg 30-33 ezer tonna gombát termelünk éves szinten. A termesztés jelentős része csiperke, nagyon kis hányadban laska és egyéb fajok. Csiperke körzetek: Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Heves megye, míg a laskagombáé Kecskemét környéke.
A JELLEMZŐK:
Érdekességük még, hogy az ehető gombák 90 százaléka víz. A csiperkének jellegzetes íze van, ami az erdei aljnövényzetre emlékeztet.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Olyan csiperkét válasszunk, amelynek a színe (legyen fehér vagy barna csiperke) egységes, a kalapja kemény, és jól körbezárja a tönköt! A csiperkék kalapja alján lévő spóratartó lemezek fiatal korban rózsaszínűek, a gomba öregedésével sötétebbek, végül csokoládébarnára színeződnek.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Hűtőszekrényben a gomba körülbelül 3 napig áll el az eredeti csomagolásában.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
A csiperkét lehet nyersen salátában, szalonnával pirítva, párolt ételekben, mártásokban, püréként, krémlevesként, grillezve vagy töltve, esetleg sütőben sütve fogyasztani – tulajdonképpen mindenféle mártással!