Kajszibarack

 

AZ ÉVSZAK:

Nyár

 

A TERMESZTÉS:

Magyarország a gazdaságos kajszitermesztés északi határán található, mivel nagy a hőigénye és igen érzékeny a téli fagyokra, a tavaszi fagyok pedig a virágaikra jelentenek veszélyt. Termőterülete az utóbbi évtizedekben évről évre csökken. Jelenleg 5628 hektáron termesztik.

 

A JELLEMZŐK:

A- és C-vitamin-tartalma igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Jelentős niacin- és folsav-forrás, valamint értékes béta-karotinja miatt is. A benne lévő kén felelős a kissé savanykás íz kialakításáért. Rendkívül gazdag káliumforrás, továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem található benne.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Kissé puha húsállományú gyümölcsöt válasszunk.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Nagyon gyorsan érik és puhul, de lassíthatjuk az érést, ha hűtőszekrényben tároljuk.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

A kettévágott gyümölcsök közepébe töltsünk vajjal és kevés cukorral összekevert darált mandulát, sütőben süssük meg. Pitékbe kiváló, valamint az egyik legfinomabb lekvár készíthető belőle.

Szeretnénk minél testreszabottabb élményt nyújtani honlapunk látogatása
során, ezért kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével!