AZ ÉVSZAK:
Nyár, ősz
A TERMESZTÉS:
Hazánkban termesztése eltörpül a fejes káposzta mellett, jelenleg 251 hektáron termesztik. Termelik fólia alatt, korai szabadföldi, nyári és őszi terményként.
A JELLEMZŐK:
Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma adja. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Egészséges, ép, élénkzöld színű fejeket válasszunk.
HOGYAN TEGYÜK EL:
A fejes káposztától eltérően nem alkalmas savanyításra, tartósításra, ezért az ép, kemény fejeket külső levelük eltávolítása után használjuk fel.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Frissen akár salátaként is felhasználhatjuk, vagy kombináljuk más sült vagy akár nyers zöldségekkel egytálételként. A klasszikus kelkáposztaleves vagy -főzelék mellett próbáljuk ki – mint egészséges nassolnivalót – a kel-csipszet, amelyet olívaolajjal meglocsolva, fűszerekkel ízesítve sütőben sütünk meg.
RECEPTAJÁNLÓ: