Kelkáposzta

 

AZ ÉVSZAK:
Nyár, ősz

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban termesztése eltörpül a fejes káposzta mellett, jelenleg 251 hektáron termesztik. Termelik fólia alatt, korai szabadföldi, nyári és őszi terményként. 

 

A JELLEMZŐK:

Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma adja. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Egészséges, ép, élénkzöld színű fejeket válasszunk.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A fejes káposztától eltérően nem alkalmas savanyításra, tartósításra, ezért az ép, kemény fejeket külső levelük eltávolítása után használjuk fel.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Frissen akár salátaként is felhasználhatjuk, vagy kombináljuk más sült vagy akár nyers zöldségekkel egytálételként. A klasszikus kelkáposztaleves vagy -főzelék mellett próbáljuk ki – mint egészséges nassolnivalót – a kel-csipszet, amelyet olívaolajjal meglocsolva, fűszerekkel ízesítve sütőben sütünk meg.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Rakott kelkáposzta bulgurral