Mandula

 

AZ ÉVSZAK:

Ősz és tél, de egész évben beszerezhető.

 

A TERMESZTÉS:

357 hektáron termesztenek mandulát hazánkban. Az ültetvények nagy része Veszprém megyében található, azon kívül Pest, Győr-Moson- Sopron és Baranya megyében.

 

A JELLEMZŐK:

Kalcium, magnézium és kálium található benne, valamint kiváló B- és E-vitamin forrás, ezek mellett nagy mennyiségű folsavat tartalmat. Nyomelemek közül a vas-, mangán-, cink tartalma kiemelendő.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A héjas mandulát hűvös és száraz helyen évekig tárolhatjuk. A hámozott mandulát jól záródó üvegben tároljuk, vagy le is fagyaszthatjuk.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Fogyaszthatjuk nyersen, pirítva, sósan vagy édesen. Az egész mandulát pirítsuk meg, merítsük olvasztott étcsokoládéba, forgassuk meg kókuszreszelékben. Remekül illik kásafélékhez is, feltétként.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Spárga, zöldborsó saláta 6 perces tojással

Meggyes pite frangipán krémmel

Meggysorbet lisztmentes teasüteménnyel

Mandulás körtetorta