Padlizsán

 

AZ ÉVSZAK:
Szinte egész évben kapható.

 

A TERMESZTÉS:

A világon az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségfaj, azonban nálunk még mindig a zöldségkülönlegességek közé tartozik, habár évről évre növekszik a kereslet iránta. Hazánkban 890 tonna/év a termésmennyisége, hozzávetőlegesen 36 hektáron termesztik, főként Csongrád-Csanád megyében.

 

A JELLEMZŐK:

Jelentős víztartalommal rendelkezik (több mint 90%), ebből következően energiatartalma és szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek számára is ajánlható zöldségféle. Káliumtartalma jelentős és kalcium-, vas- valamint magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Nemcsak kitűnő íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert antioxidánsokat is tartalmaz. A padlizsán antioxidánsai között szerepelnek fenolos vegyületek, antocianinok, beleértve a nasunint, a luteint és a zeaxantint.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Szép fényes felületűt, kemény húsút válasszunk. Szára árulkodik a szedési idejéről.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Frissen fogyasszuk el, hiszen a sokáig tárolt padlizsán hamar megpuhul.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Grillezhetjük, tölthetjük, ránthatjuk, készíthetünk belőle padlizsánkrémet vagy rakott padlizsánt.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Aszalt paradicsomos padlizsánkrém

Lecsó

Zöldségnyárs grillezett sajttal