AZ ÉVSZAK:
Szinte egész évben kapható.
A TERMESZTÉS:
A világon az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségfaj, azonban nálunk még mindig a zöldségkülönlegességek közé tartozik, habár évről évre növekszik a kereslet iránta. Hazánkban 890 tonna/év a termésmennyisége, hozzávetőlegesen 36 hektáron termesztik, főként Csongrád-Csanád megyében.
A JELLEMZŐK:
Jelentős víztartalommal rendelkezik (több mint 90%), ebből következően energiatartalma és szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek számára is ajánlható zöldségféle. Káliumtartalma jelentős és kalcium-, vas- valamint magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Nemcsak kitűnő íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert antioxidánsokat is tartalmaz. A padlizsán antioxidánsai között szerepelnek fenolos vegyületek, antocianinok, beleértve a nasunint, a luteint és a zeaxantint.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Szép fényes felületűt, kemény húsút válasszunk. Szára árulkodik a szedési idejéről.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Frissen fogyasszuk el, hiszen a sokáig tárolt padlizsán hamar megpuhul.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Grillezhetjük, tölthetjük, ránthatjuk, készíthetünk belőle padlizsánkrémet vagy rakott padlizsánt.
RECEPTAJÁNLÓ: