Ribiszke

 

AZ ÉVSZAK:

Tavasz, nyár

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban a termőterülete 1122 hektár. A megtermelt termésmennyiség 4548 tonna, legjelentősebb a termesztése Pest és Nógrád megyében.

 

A JELLEMZŐK:

C-vitamin-tartalma vetekszik a csipkebogyóéval, habár a fekete ribiszkében jóval több található, mint a piros ribiszkében. Napi 50-60 szem elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember C-vitamin-szükségletét. A gyümölcs átlagosan 4-13% cukrot tartalmaz, főleg gyümölcscukrot (glükóz, fruktóz) és kis mennyiségben szacharózt is. Rendkívül értékes az ásványisó-összetétele, gazdag káliumban, magnéziumban és vasban. Kis mennyiségben jód, réz, mangán és kobalt is megtalálható benne.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Szára legyen friss, bogyói fényesek és egészségesek.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Hasonlóan a többi bogyósgyümölcshöz, frissen fogyasszuk, de 2-3 napig tárolható. Ha nem fogyasztjuk el, fagyasszuk le amíg épek a bogyók.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Savanykás íze miatt meleg nyári napokon kiváló limonádékba, vagy hideg gyümölcslevesbe kitűnően illik, ami ellensúlyozza a többi gyümölcs édességét; pohárkrémeken nem csak jól mutat, de ízletes kiegészítője is lehet desszerteknek.

Szeretnénk minél testreszabottabb élményt nyújtani honlapunk látogatása
során, ezért kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével!