Sütőtök

 

AZ ÉVSZAK:
Ősz, tél

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban kb. 1 760 hektáron termesztik, egyik híres hazai fajtája a Nagydobosi.

 

A JELLEMZŐK:

A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, a sütőtök lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy inkább szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A Nagydobosi mellett, választhatunk kanadai vagy Hokkaido sütőtököt, sonkatököt is.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Fogyaszthatjuk sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként. Húsok mellé, párolva kiváló köret. Turmixold össze a sütőtököt tejjel, krémes smoothie-vá!

Szeretnénk minél testreszabottabb élményt nyújtani honlapunk látogatása
során, ezért kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével!