Szilva

 

AZ ÉVSZAK:

Nyár, ősz

 

A TERMESZTÉS:

6297 hektárnyi szilvaültetvény van hazánk területén, melyek főként Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók. Éves szinten közel 43 000 tonna gyümölcsöt takarítanak be.

 

A JELLEMZŐK:

A szilva színe a világossárgától a sötétliláig terjed, fajtától függően. Vékony fehér viaszréteg borítja, amelytől hamvas lesz a szilva, ez természetes védelmet nyújt a gyümölcs számára. Igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium), vitamintartalma B2-, és C-vitaminban kimerül, ellenben héjának élelmi rosttartalma jelentős, különösen az aszalt szilvának.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Érettet, de ne teljesen puhát válasszunk!

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A szilva néhány napig eláll a hűtőszekrényben.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Vágd félbe a szilvát, vedd ki a magját, vágd karikára a szilvát, a húsára tegyél tejszínhabot vagy egy kis tejszínes krémsajtot, és szórd meg süteménydekorációval!

 

RECEPTAJÁNLÓ

Kacsamell fűszeres szilvamártással

Fűszeres szilvaszósz fagyihoz

Szilvával párolt pulyka bulgurral