AZ ÉVSZAK:
Egész évben
A TERMESZTÉS:
1574 hektáron termesztenek hazánkban csemege, vörös és lila hagymát. A vöröshagymát Magyarországon több termesztési körzetben, nagyüzemi és kis gazdaságokban állítják elő. Magról vetve, illetve dughagymáról termesztik.
A JELLEMZŐK:
A hagymában sok a természetes cukor, vitaminok közül megtalálható benne az A-, B6-, C- és E-vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas és más ásványi anyagok, illetve jelentős rosttartalma van.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Felhasználási módtól függően válasszunk. A vöröshagyma kiváló alapja számos magyar konyhára jellemző ételnek, amely hőkezelésnek van kitéve. A fehér hagyma édesebb, kevésbé erős, ezt salátákhoz használjuk leginkább. A hagymafejek szilárdak és szárazak legyenek, ne csírázzanak.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Száraz körülmények közt tároljuk, jól szellőző helyen, egy kosárban, dobozban vagy fellógatva.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Számos ételhez használhatjuk, de kiváló hagymalevest is készíthetünk belőle, melybe kerülhet sajt is a végén; vagy hagymalekvárnak elkészítve kiválóan illik húsokhoz, és a hűtőben is eltárolható akár egy hétig is.
RECEPTAJÁNLÓ: