Petrezselyem

 

AZ ÉVSZAK:
Nyár, ősz

 

A TERMESZTÉS:

 1780 hektáron termesztik itthon, ebből 612 hektáron levél vagy metélő petrezselymet. Legfőképp Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében termesztik.

 

A JELLEMZŐK:

Két típusa ismert, a gyökér és a metélő petrezselyem. Minden része, a gyökere, a szára, a levelei gazdag vitaminforrás, A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, foszfort, kalciumot, vasat, illóolajokat, valamint antioxidáns flavonoidokat tartalmaznak.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Ha metélőpetrezselymet vásárolunk, állítsuk vízbe, és úgy tegyük hűtőbe, így akár egy hétig is friss marad. Jól fagyasztható, mosás után szárazra törölve eltehetjük akár fagyasztóba is.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Válasszunk ép felületű, friss levélzettel rendelkező zöldséget. Ha ősszel vásárolunk gyökérpetrezselymet, ügyeljünk arra, hogy sérülésektől mentes, épp felületűt vásároljunk.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Sztroganov-sertés laskagombával