Októberi finomságok – receptek, ötletek Szabó Krisztiántól, a #ZöldségGyümölcsHőstől

A Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola 2.b osztályos tanítványaival októberben gyümölcssalátát és zöldségleves alapkockát készítettünk.

A gyümölcssalátához körtét, almát, szőlőt és szilvát használtunk fel, amelyet meggykompóttal és fűszeres levével ízesítettünk. A kész salátát almákba töltöttük, amelyeknek előtte kivájtuk a belsejét. Végül ehető virágszirmokkal díszítettük a tetejüket. Ilyenkor szedhető bársonyvirág, rózsa, kerti begónia és árvácska.

Félbevágott körtéből vagy almákból különleges ehető süniket alakíthatunk ki: tűzzünk beléjük fogvájókat, majd a fogvájókra zöldség- és gyümölcsdarabkákat, illetve néhány szirmot helyezhetünk. A szemét, orrát kisebb bogyósgyümölcsökből vagy egész borsból, illetve szegfűszegből alakíthatjuk ki.
Az őszi zöldségek zamatát megőrizhetjük, ha leveskockát készítünk.

Hozzávalók:
200 g vöröshagyma, 200 g zellergumó, 400 g sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 35 g petrezselyemzöld, 15 g zellerzöld, 1-2 ek olaj, 100-200 ml víz, 50 g só (2,5 ek), 1 tk kurkuma
A felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk az egyforma nagyságúra felaprított zellergumót, sárgarépát. Fedő alatt víz segítségével megpároljuk, ha elfőtte a vizet, belekeverjük a kurkumát és a sót, egy kis borsot is adhatunk hozzá. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított zeller- és petrezselyem zöldjét is, majd ledaráljuk. Ezután mélyebb, kifolpakkozott tálcán elsimítjuk a masszát és fagyasztóba tesszük. Miután megdermedt, felkockázzuk és egyesével alufóliába csomagoljuk. A mélyhűtőbe visszatéve sokáig eláll.

Finom zamatos leves készül a felhasználásával, csak a forró vízhez kell adni. A leveskocka mellett adhatunk a leveshez további fűszereket, tésztát, húst és zöldségeket is.

Remélem, kipróbáljátok őket! Jó munkát és étvágyat kívánok!

Szabó Krisztián tanító
https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal

Svéd uborkasaláta – recept Szabó Krisztiántól, a Zöldség – Gyümölcs Hőstől

A 2022/2023-as tanévet svéd uborkasaláta készítésével kezdtük 2.b osztályos tanítványaimmal a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában. A salátához a nyári ökotáborban vetett uborkák terméseit takarítottuk be a gyerekekkel.

Az alaprecept:
Az alaposan megmosott uborkákat (40 dkg) legyaluljuk, hozzákeverünk egy kisebb legyalult vöröshagymát is, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és ízlés szerint ízesítjük sóval, cukorral és ecettel. Hűtőben hagyjuk állni egy estét, és ezután fogyaszthatjuk is. Otthon télire szoktunk eltenni nagy mennyiségben, ekkor tartósítószert is szoktunk hozzáadni.

A téli változat receptje:
Hozzávalók:
4 kg uborka, 1 kg vöröshagyma, 6 dl víz, 6 dl cukor, 1 dl só, 4 dl 10%-os ecet, 1 kávéskanál nátrium-benzoát és 1 kávéskanál borkén.

Elkészítése:
Az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyra felszeleteljük. Összekeverjük az uborkát a hagymával, és ráöntjük hidegen a levet (nem kell felfőzni), majd egy napig állni hagyjuk. Közben néhányszor óvatosan keverjük át. Végül üvegekbe tesszük, a kupak alá celofánt teszünk, és hűvösebb helyre téve tároljuk.

Ha uborkáról van szó, az „extrás uborkasaláta” receptet is érdemes kipróbálni belőle, hisz nagyon egészséges: alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú zöldség, illetve rendkívül magas víztartalommal is rendelkezik.

Hozzávalók:
2 kg kígyóuborka, 2 fej lilahagyma, 20 dkg tejföl, 20 dkg natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:
Az uborkákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. Ezután a zúzott fokhagymát külön tálkában állni hagyjuk a sóval, a borssal és az olajjal, majd a felaprított lilahagymát is hozzáadjuk. Az uborkákra rászórjuk az apróra vágott kaprot, majd ráöntjük a hagymás szószt, a tejfölt és a joghurtot, majd jól összekeverjük. Egy kicsit állni hagyjuk – és utána fogyaszthatjuk is. Aki szeretné, egy kis sonkát is belekeverhet a masszába.

 

Jó étvágyat kívánok!

Szabó Krisztián tanító

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal