AZ ÉVSZAK:
Egész évben
A TERMESZTÉS:
Itthon 210 hektáron termesztik, főképp Csongrád-Csanád és Pest megyében.
A JELLEMZŐK:
Magyarországon a gumós zeller a legelterjedtebb, de egyre több helyen kapható már zellerszár is. Megtalálható benne szerves nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és jónéhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Vásárláskor válasszuk a kemény, sértetlen gumókat, ne vegyünk tapintásra puhát, könnyen benyomhatót.
HOGYAN TEGYÜK EL:
A szárzellert hűtőben, a gumókat hűvös kamrában, pincében a legjobb tárolni.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Igen sokoldalúan felhasználható mind a gumója, mind a szára. Kiválóan illik turmixokba, zöldalmával; vagy mártogatósokhoz, különböző krémekhez hasábra vágott répával is fogyaszthatjuk nassolnivalónak.