Szülőként mindenki tudja, mennyire fontos, hogy a gyerekek egészségesen táplálkozzanak, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak! De azt is tudjuk, hogy ezt nem mindig könnyű a hétköznapi rohanásban megvalósítani. Az Európai Friss Csapat tippjei ebben nyújtanak segítséget, legyen szó vitamintartalomról, tárolásról, elkészítésről vagy épp kreatív tálalásról! Néha elég egy jó ötlet, egy bevált tipp, hogy változtassunk gyerekeink, vagy akár az egész család étkezési szokásain!
Fogyasztás és tárolás
Közeledik már a nyár vége, de még bőven élvezhetjük a szezonális nyári gyümölcsök ízeit: a sárgadinnyéből, a görögdinnyéből, az őszibarackból, a nektarinból és a szederből nemcsak fagylalt, sütemény vagy gyümölcssaláta készülhet, hanem izgalmas frissítő előétel és finom hideg leves is.
Fogyasztás és tárolás
A hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök minden évszakban azt biztosítják az emberi szervezetnek, amire annak szüksége van. Nyáron a frissítő, hűsítő gyümölcsök kerülnek előtérbe, hiszen ezek esnek a legjobban a hőségben. Általában édes és savanykás ízűek, víztartalmuk pedig magas.
Fogyasztás és tárolás
Sokszor halljuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, hiszen elindítja a napot és hatással van a teljesítményünkre, egész napi közérzetünkre. Tavasszal még ennél is többet várhatunk egy alaposan átgondolt zöldséges reggelitől, hiszen hozzájárul a szervezet feltöltődéséhez és az immunrendszer működéséhez is. Ráadásul az első tavaszi zöldségek nemcsak színükben, hanem ízükben is igazán frissek. Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!
Fogyasztás és tárolás
A dió tulajdonképpen egy olyan gyümölcs, amely víz helyett sok fehérjét és zsírt tartalmaz. Maga zsírtartalmát azonban 85 százalékban „hasznos” zsírok, telítetlen zsírsavak teszik ki, amelyek jót tesznek a szívnek, csökkentik a koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát. A dió emellett számottevő Omega3-forrás is, aminek köszönhetően még hatékonyabban járulhat hozzá a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Magas antioxidáns-tartalma miatt pedig a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében lehet jelentősége. Természetesen, mint minden gyümölcs, a dió is telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyeknek jótékony hatásait köszönheti. A-, C-, E-, és B-vitaminokban gazdag, emellett többek között magnézium, cink, kalcium, folsav, vas és szelén található benne. A dió ezen beltartalmi értékei miatt segít a vérképzésben, kiváló szívizomgyengeség ellen, és hozzájárul az immunrendszer maximális működéséhez is. Remek ellenszere a magas vérnyomásnak, fogyasztása segíti a memória működését. Emellett a dió szuper rostforrás, támogatja az agyműködést, és növeli a koncentrációképességet is. Gyermekek számára vérszegénység ellen, valamint a csontnövekedés elősegítésére alkalmazható. Magas kalóriatartalma miatt azonban érdemes figyelni, hogy mennyit eszünk belőle: 100 gramm dió több mint 600 kalóriát tartalmaz. Ezzel együtt napi 3-5 dióbél elfogyasztása ajánlott, mert ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.
Fogyasztás és tárolás
Bár Magyarországon a sütőtökfogyasztás évről évre növekszik valamelyest, még mindig sokan ódzkodnak a sütőtöktől, pozitív tulajdonságai, változatos felhasználási lehetőségei még nem igazán ismertek. Ahogy az sem, hogy – a nevével ellentétben – nem csak sütve lehet fogyasztani!
Fogyasztás és tárolás
A hidegebb időszak beköszöntével megéri minél több egészséges élelmiszert, ételt beépíteni a táplálkozásba. Ilyenkor a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is lehet védekezni. A hagymafélék például a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül: támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van és kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére. Emellett kiváló fűszerezőképességgel rendelkeznek, így nem is olyan meglepő, hogy a korabeli krónikák szerint Mátyás királynak a vöröshagyma volt a kedvenc csemegéje.
Fogyasztás és tárolás
A körte egy igazán finom, jellegzetes, édes ízű gyümölcs, amely számos jó tulajdonsága ellenére sem népszerű annyira, mint az alma. Az őszi-téli időszakban amúgy is kisebb a választék a friss hazai gyümölcsökből, így mindenképpen érdemes ilyenkor a körtével színesíteni a napi gyümölcsfogyasztást.
Fogyasztás és tárolás
A laskagomba is igazi superfood, mégis sokkal kevésbé ismerjük jótékony hatásait, felhasználási lehetőségeit, mint a csiperkének. Talán ez az egyik oka, amiért a csiperkéhez képest jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, annak ellenére, hogy gyulladáscsökkentő hatása erősebb, kevesebb kalória van benne és ízvilága is jellegzetesebb. Ismerjük meg jobban és használjuk többet a laskagombát!
Fogyasztás és tárolás
Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a szép szőlőfürtök, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség van! Összegyűjtöttünk néhányat, amelyek minden korosztálynak meghozzák a kedvét a szőlő fogyasztáshoz vagy épp egy isteni szőlős különlegesség elkészítéséhez. A szőlő ugyanis, nemcsak egészséges, hanem a konyhában is remekül felhasználható. Egyfelől szinte minden része ehető a megfelelő módon elkészítve, másfelől nagyon sokféleképpen építhetjük be a család étrendjébe.
Fogyasztás és tárolás
Hogy miért? Mert nagyon egészséges és számtalan módon elkészíthető! Készülhet belőle például isteni húsos főétel is, Bernáth József séf receptjéből!
Fogyasztás és tárolás
A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható. Kisokosunkból most megismerheted a sárgarépa jó tulajdonságait és néhány érdekességet is megtudhatsz vele kapcsolatban.
Ötletek a családnak
Dietetikusunk, Fülöp Lili bemutat néhány kreatív ötletet és egy egészséges főzelékreceptet is, amelyek segíthetnek rávenni a gyerekeket, hogy szívesebben fogyasszanak, kóstoljanak meg főzelékeket.
A zöldborsó és a zöldbab – a tavaszi szezon két jellegzetes zöldsége – igazi „főzelék-klasszikus”, amiket érdemes beépíteni a család táplálkozásába, hiszen nemcsak finomak, hanem egészségesek is.
Ötletek a családnak
Az Európai Friss Csapat idei gasztro-házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) és a program dietetikusa, Fülöp Lili két gyors, könnyen elkészíthető és egészséges spárgás fogást ajánl! Az egyik egy igazi friss szezonális zöldségsaláta: spárga-zöldborsó saláta hatperces tojással, míg a másik fogás egy különlegesség, serpenyős spárga sonkával és kecskesajttal, pirítóson tálalva. Az ételek nagy előnye, hogy otthon a gyerekeket is bátran bevonhatjuk a sütés-főzés folyamatába, de egy kiskamasz akár egymaga is elkészítheti ezeket az egészséges finomságokat.
Fogyasztás és tárolás
Az őszibarack Kínából származik, és nálunk a XVI. századtól jelent meg. Eleinte a kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták ezt a gyümölcsöt, és az augusztus-szeptemberi érésű, magvaváló fajták elterjedésével ragadt rá az „őszi” jelző. Azóta a legtöbb őszibarackot ismét a nyár derekán szüretelik. Van hagyományos magyar fajta is, ez a fehér húsú, nagy szemű Mariska.
Ötletek a családnak
Iskola időszakban sok szülő érezheti úgy, hogy kifogyott az ötletekből, mit is csomagoljon gyermeke uzsonnásdobozába. Ez valóban nem könnyű feladat, hiszen hiába tudja a szülő, mi lenne a megfelelő, a legegészségesebb a gyereknek, ha a gyerek pont azokat nem akarja megenni. Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili összeállította az öt leghasznosabb tippet a gyerekek iskolai uzsonnája és tízóraija kapcsán.
Ötletek a családnak
Közös filmnézés a családdal, óriási társasjáték party, baráti beszélgetések vagy épp szurkolás a kedvenc csapatnak. Ezek sokunk számára elképzelhetetlenek nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet. Ezért most olyan nassolnivalókat ajánlunk az olimpiai szurkoláshoz, amelyeket bűntudat nélkül fogyaszthatunk: finomak, egészségesek – és még a gyomrot sem terhelik.
Ötletek a családnak
A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet. A zöldség és a gyümölcs mindig jó választás, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, de a paradicsom és a dinnye különösen jó alapanyagok a nagy melegben. Ez az igazi nyári strandmenü nemcsak egészséges, hanem hűsítő és finom is!
Ötletek a családnak
A mozgásszegény, rohanó életmód és a felboruló étkezési szokások miatt manapság sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra napi feladataink mellett. Idő szűkében gyakrabban keressük a gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint hajlamosabbak vagyunk – akár heti rendszerességgel – ugyanazokat a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek plusz kilókhoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is, akik számára szintén nem egészséges a súlyfelesleg hosszú távon.
Ötletek a családnak
A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Még inkább igaz ez a húsvéti időszakra, amikor a reggelinek külön hagyománya van: sonkával, tojással, kaláccsal. Hogyan lehet ezt egészségesebbé tenni? Friss, tavaszi zöldségekkel: retekkel, újhagymával és a húsvétkor elmaradhatatlan tormával. Ezek ugyanis telis-tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal, feltöltik szervezetünket vitaminokkal, és támogatják immunrendszerünk optimális működését.
Ötletek a családnak
Fogyasztás és tárolás
Fogyasztás és tárolás
Szeretné kialakítani vagy bevezetni a helyes táplálkozási szokásokat? Íme, hogyan lehet beilleszteni a zöldségeket és a gyümölcsöket a mindennapokba!
Ötletek a családnak
Ötletek a családnak
Gyermeke válogatós az asztalnál, de mohó az étkezések között? Azért, hogy elkerülhesse gyermeke nassolását, fontos, hogy megfelelő étkezési szokásokat sajátítsanak el már egészen kicsi koruktól fogva. Adrien Bouteloup, rennes-i dietetikus és táplálkozási szakértő hasznos tanácsokat ad, hogy Ön is felvehesse a harcot a helytelen táplálkozási szokásokkal szemben.
Fogyasztás és tárolás
A közös agrárpolitika (KAP) szerepe mindenekelőtt az Európai Unió mezőgazdasági termelésének fenntartása, megóvása és fejlesztése. Az új KAP 2015-ös elindulása óta a gazdasági teljesítményekre vonatkozó célok szorosan kapcsolódnak a környezeti és társadalmi problémákhoz. Konkrétan, mit jelent ez? Melyek a főbb kihívások egy sikeres, környezettudatos átmenethez?
Fogyasztás és tárolás
A gesztenye főként a karácsony közeledtével kerül előtérbe, hiszen a karácsonyi vásárok elmaradhatatlan csemegéje a sült gesztenye, valamint inkább ősztől kezd a gesztenyepüré népszerűvé válni. Őszi-téli időszak egyik kedvelt gyümölcse.
Ötletek a családnak
A pizzáért kicsik és nagyok egyaránt odavannak. És még szórakoztatóbb, ha magunk tehetjük rá a feltéteket. Eljött hát a pillanat, melyben megmutathatjuk kreativitásunkat, és felhasználhatjuk az összes rendelkezésünkre álló zöldséget, hogy finom és kiegyensúlyozott menüt alkossunk. Mi sem egyszerűbb ennél, de azért segítséget nyújtunk négyféle recepttel, egy-egy évszakhoz igazodva. Biztos a siker!
Fogyasztás és tárolás
Hazánkban egyre nagyobb divatja van október végén a tökfaragásnak, illetve a sütőtökfogyasztás is népszerű ilyenkor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „tökkörképe” szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor a kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljanak illetve egyenek tököt. Ugyanis míg a sütőtökök általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
Ötletek a családnak
Amikor megjelennek a nap első meleg sugarai, kedvet kapunk ahhoz, hogy minél több szabadtéri programon vegyünk részt. Családdal vagy barátokkal, hétvégén vagy a nyaralás alatt, számos lehetőség nyílik arra, hogy a szobából kiszabadulva sétára, kirándulásra induljunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fel kellene adni a kiegyensúlyozott étkezésünket. Miért is ne cserélhetnénk le a hagyományos csipszeket és sonkás szendvicseket egy friss zöldségekkel és gyümölcsökkel teli kosárra? Néhány egyszerű és étvágygerjesztő ötlet, hogy vidám pillanatokat élhessen meg gyermekeivel a szabadban.
Ötletek a családnak
Elvetni a magot és látni a növény növekedését szórakoztató, játékos és magával ragadó tevékenység. Ráadásul, amikor az eredményét meg is kóstolhatjuk, akkor az a gyerekek számára a tanulás és a felfedezés kimeríthetetlen forrásává válik. Ez az egészen egyszerű tevékenység jó módja annak, hogyan ismerjék meg a természet körforgását, ösztönözzük az érzékelésüket és felkeltjük a friss zöldségek és gyümölcsök iránti kíváncsiságukat.