Főzés a gyerkőccel együtt… igen, de mit és hány éves kortól?

Ötletek a családnak
Már egészen kicsi kortól elsődleges fontosságú, hogy jó táplálkozási szokásokat alakítsunk ki a gyerekeknél, mivel a korai szakaszban elsajátított szokások nagyobb eséllyel maradnak meg felnőttkorban is. Persze, de hogyan csináljuk? A gyerekek bevonása az ételek elkészítésébe, vagy a főzésbe nagyon jó eszköz arra, hogy felfedezzék az élelmiszerek sokszínűségét, és nagyban hozzájárul az ízviláguk bővítéséhez, miközben átadjuk nekik a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról szóló tanácsokat. Ugyanakkor érdemes az életkoruknak megfelelő konyhai műveleteket és recepteket használni. Íme néhány tanács, hogy már 6 éves kortól használhassák a tűzhelyet és a sütőt!
 

6-TÓL 8 ÉVES KORIG

Ebben az életkorban a gyerekek könnyen elutasíthatják azt, hogy megkóstolják az ízlelőbimbóik számára még ismeretlen élelmiszereket. A fintorgás és a „nem, nem szeretem” kijelentések (még mielőtt egyáltalán megkóstolta volna a tányérjára kerülő újdonságot), természetes jelenségek, amit „táplálkozási neofóbiának” hívunk. Jó hír azonban, hogy ezt az „újtól való félelmet” viszonylag könnyen meg lehet előzni! A visszautasítások elkerülése érdekében, mutassa meg gyermekének a különféle ízeket és színeket, például úgy, hogy együtt elmennek a piacra, vagy együtt vásárolnak az üzletek zöldséges pultjánál. Gyermeke új formákat és illatokat fedez majd fel még az előtt, hogy kísérletet tenne az új ízek vagy esetleg a korábbitól eltérő állagú ételek megkóstoltatására! Válasszák ki együtt a hozzávalókat a kettesben – vagy akár még többen közösen – végzett főzéshez, és fejlessze gyermeke zöldségek és gyümölcsök iránti érdeklődését!

Hat-hétéves korától gyermeke elkezd olvasni. Örömét fogja lelni abban, ha Önnel együtt követheti végig egy egyszerű recept elkészítésének lépéseit. Jól szórakozik majd, ha úgy használhatja a kést a puhább zöldségek és gyümölcsök felszeleteléséhez, mint a nagyok (persze az Ön felügyelete mellett). Könnyen segíthet elkészíteni például egy finom salátát, levest, köretet vagy pitét. Nyugodtan használja gyermeke kreativitását, hogy az ízlése és kedve szerint továbbfejlesszenek egy receptet: annál inkább hajlandó lesz megkóstolni egy szokatlan, vagy akár eredetileg nem szeretett hozzávalót.

 

8-TÓL 11 ÉVES KORIG

Gyermeke most már szinte mindent használhat a konyhában, és vállalhatja akár egy étkezés teljes előkészítését az előételtől a desszertig! Bár az ízlése érezhetően megnyilvánul azzal, hogy saját kezével gyúrja a tésztát, de ez is segíti majd az önállóság kialakulásában, és nagyobb önbizalomra tehet szert. Használják ki ezeket a közös családi pillanatokat, hogy még inkább érzékennyé váljon a kiegyensúlyozott, friss zöldségeket és gyümölcsöket napi rendszerességgel tartalmazó táplálkozás fontossága iránt. Biztassa arra, hogy ő maga állítsa össze a heti menüt!

A receptek lehetnek kifinomultabbak: mint például zöldségekkel töltött tortillatekercs, zöldségköretek, töltött zöldségek, zöldség vagy gyümölcslevesek, gyümölcsnyársak.

 

SZÓRAKOZVA TANULÁS

Bármilyen életkorban is legyen gyermeke, a főzésnek a cinkos összekacsintások, a játékos tanulás és a kulináris tudásátadás pillanatának kell lennie, a jót evés örömét is beleértve! A főzőcskézésből és a sütögetésből lesznek majd a szép emlékek, akár a serpenyőnél, akár az asztalnál, de legfőképp együtt a családdal!

 

Próbáljátok ki közösen valamelyik receptünket!