#ZöldségGyümölcsHős!

2023

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Európai Friss Csapat program idén is megválasztotta Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét!

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2023-ban a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola történelem-földrajz szakos tanára, Petrilla Csaba lett!

Petrilla Csaba tanár úr álmodta meg és vezeti a Gloriett Zöld Közösség programot, amely amellett, hogy a gyerekek életének részévé teszi a zöldségek és gyümölcsök termesztését, valamint rendszeres fogyasztását, szemléletmódjukat és értékrendjüket is formálja.

Csaba bá’ vezetésével a diákok az iskola külső- és belső udvarán is zöldséges-, gyümölcsöskerteket alakítottak ki, ahol zöldségveteményes, gyümölcsös és fűszernövény kert is helyet kapott. A gyerekek a kert ásásától kezdve, a gazoláson, ültetésen, trágyázáson át minden kerti munkafolyamatot kipróbálhatnak, megtanulhatnak. A megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket pedig a természettudományos tárgyak keretében a gyerekekkel együtt vizsgálják meg vagy együtt fogyasztják el.

A veteményeskert és a gyümölcsös is nagyszerű lehetőség a városi gyerekek számára, hogy megismerjék a különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és azok legfontosabb ismérveit. A fiúk megtanulják az ásást, a kapálást, karózást, vagyis a nehezebb kerti munkákat, míg a lányok inkább az ültetéssel foglalkoznak, vagy megismerik a zöldségek- gyümölcsök tárolhatóságát, felhasználhatóságát. Az is fontos szempont, hogy a gyerekek, a kerteknek köszönhetően, úgy találkozhatnak a zöldségekkel és a gyümölcsokkel az oktatás során, hogy megfoghatják, megszagolhatják, sőt meg is kóstolhatják őket.

A tanár úr meggyőződése, hogy mobiltelefonnal a kézben, a számítógép mögött ülve ezek a dolgok nem megtanulhatók: a gyerekek nem élik át a sikerélményt, hogy az általuk ültetett, gondozott növények teremni kezdenek, hogy mennyire fárasztó az ásás vagy, mikor szedhető a paradicsom. Ezeket az élményeket adja meg nekik az iskolai kert és gyümölcsös, ami egyénileg fejleszti, és felnőttkorukat is meghatározó szemléletmódra neveli őket.

Petrilla Csaba tanár úr a „Magyarország Zöldség- Gyümölcs Hőse 2023” cím mellé 100 kilogramm zöldséget, gyümölcsöt és egy vetőmagcsomagot is nyert a Gloriett Zöld Közöség Program diákjai számára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából.

 

A #ZöldségGyümölcsHős Világa és receptjei