#ZöldségGyümölcsHős!

2022

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Európai Friss Csapat program idén is megválasztotta Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét!

„Tanító bácsi fakanállal” Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2022-ben

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse idén Szabó Krisztián, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítója lett, aki oktató-nevelő munkájába minden lehetséges módon beépíti az egészséges életmódra nevelést, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságának hangsúlyozását. Álomerdő–Álommenza elnevezésű projektjében az iskolakertet gondozza tanítványaival, ahol zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, ehető virágot termesztenek, majd fel is dolgozzák azokat. Sütöttek már kenyeret, tettek el lekvárokat és szörpöt is. Rendszeresen készítenek és kóstolnak egészséges finomságokat: salátatekercset, összerázós salátát, szendvicskrémeket, cukkini pizzát vagy épp zöldségchipset. Az ehető virágokat szintén feldolgozzák: így készült kandírozott ibolya és orgonaszörp is.

„Az egészséges életmód, így a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságát már korán át kell adni a gyerekeknek, ezért is tartom fontosnak, hogy az iskolában is foglalkozzunk a témával. Azt tapasztalom, ha a gyerekek végig követhetik a termesztés folyamatát, akkor szívesebben fogyasztják el őket, kevésbé lesznek válogatósak.” – fogalmaz a közösségi médiában „Tanitó bácsi fakanállal” néven megjelenő elkötelezett, fiatal pedagógus.

Hozzáteszi, a gyerekek ráadásul nagyon élvezik a közös munkát, és otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat.

 

A #ZöldségGyümölcsHős Világa és receptjei

 

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatról 

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot 2021-ben hirdette meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs programja, az Európai Friss Csapat, azért, hogy elismerje olyan személyek kiemelkedő teljesítményét, akik elkötelezetten tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében. 

A #ZöldségGyümölcsHősök tevékenységére szükség van, mert:

  • a magyar lakosság napi átlagos fejenkénti zöldség-gyümölcs fogyasztása közel 100 grammal elmarad az Egészségügyi Világszervezet által javasolt minimum mennyiségtől (400 gramm)
  • A 6 és 18 év közötti gyerekeknek csupán 50%-a fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt naponta.

Ki lehet #ZöldségGyümölcsHős?

#ZöldségGyümölcsHős bárkiből lehet, aki aktívan tesz a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért Magyarországon!

Olyan inspiráló személyek jelentkezhetnek, akik saját példájukon keresztül mutatják meg, hogyan lehet és miért érdemes a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást beépíteni a napi táplálkozási szokásokba. A pályázó tudja, hogy a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos szerepet játszik a gyermekek optimális fejlődésében, növekedésében, véd a vitamin- és tápanyaghiánytól, a túlsúlytól, és megelőzhet számos nem fertőző, krónikus betegséget is. Példaértékű tevékenységét meghatározza ez a szemléletmód, ezért akár munkája során, akár szabadidejében elkötelezetten tesz azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, és ösztönzi rendszeres fogyasztásukat.

A határidőre beérkező pályázatok közül a NAK és az Európai Friss Csapat zsűrije választja ki a legjobbat, aki elnyeri a Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse címet. A nyertes kiemelkedő tevékenységéért nemcsak a #ZöldségGyümölcsHős címet nyeri el, hanem részt vehet az Európai Friss Csapat programjaiban, és céljai eléréséhez 100 kg friss zöldséget és gyümölcsöt is kap.

További információk a pályázattal kapcsolatban

  • A #ZöldségGyümölcsHős Nyereményjáték Szabályzatát itt találjátok
  • A #ZöldségGyümölcsHős Nyereményjátékhoz kapcsolódó Adatkezelési Tájékoztató itt olvasható
  • Elérhetőségek: zoldseggyumolcshos@havasmedia.com

  

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2021

#ZöldségGyümölcsHős 2021

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2021-ben Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett, aki óvodásaival hazánk legszebb óvodakertjét hozta létre, és gondozza a mai napig, tudást és reményt adva a hátrányos helyzetű kis faluban.

2021 különdíjasai a #ZöldségGyümölcsHős pályázaton

  • Hujbert Viktória – a GagaBu zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő oldal megálmodója
  • Jakab Máté Balázs – séf, a Menő Menza Show műsorvezetője
  • Karay Zsófia – tanár, a zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás elkötelezett híve
  • MÖRK – Magyar Óriásnyúl Tenyészet, amely mögött egy család áll, akik önzetlenül tesznek nap mint nap a gyermekek egészségéért és mosolyáért