Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya, amely a gyerekes családoknak és a 6-18 éves korosztálynak szól. A program 2021 és 2023 között valósul meg, a korábbi Európai Friss Kalandok folytatásaként.
Célja, hogy a részt vevő országokban további 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fiatalok, illetve a gyermekes szülők körében.
Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 304 gramm/fő, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi 260 gramm/főhöz képest, de még mindig elmarad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 400 gramm/fő ajánlásától.
Az Európai Friss Csapat program bővíteni szeretné a gyermekek és szüleik ismereteit a hazai termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban, „a termőföldtől a tányérig”, vagyis a termesztéstől az elkészítésen át, az ötletes tálalásig. Így is bemutatva, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek elkészítése nem bonyolult, és általában nem is időigényes.
Az Európai Friss Csapat szakemberei és nagykövetei
Bernáth József, a program gasztro-házigazdája
Séf, kreatív séf, számos külföldi Michelin-csillagos étterem korábbi munkatársa. Szörnyen jó szakácskönyv címmel kifejezetten a gyerekeknek írt gazdagon illusztrált szakácskönyvet. Véleménye szerint koruknak megfelelő feladatokra, kellő irányítással a gyerekek is bevonhatók a főzésbe.
Fülöp Lili, a program dietetikusa
Dietetikus, sporttáplálkozási szakértő, aki több népszerű magazinban rendszeresen publikál, és a Soproni Darazsak Sportakadémia sporttáplálkozási programjának vezetője.
Valter Attila, a program sportolónagykövete
Valter Attila országúti-kerékpárversenyző, a 2020-as Tour de Hongrie győztese.
Gurisatti Gréta, a program sportolónagykövete
Olimpiai bronzérmes női vízilabdázó, aki maga is az egészséges és tudatos táplálkozás híve.
Az Európai Friss Csapat influencerei