Európai Friss Csapat

Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya, amely a gyerekes családoknak és a 6-18 éves korosztálynak szól. A program 2021 és 2023 között valósul meg, a korábbi Európai Friss Kalandok folytatásaként.
Célja, hogy a részt vevő országokban további 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fiatalok, illetve a gyermekes szülők körében.

Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 304 gramm/fő, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi 260 gramm/főhöz képest, de még mindig elmarad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 400 gramm/fő ajánlásától.

Az Európai Friss Csapat program bővíteni szeretné a gyermekek és szüleik ismereteit a hazai termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban, „a termőföldtől a tányérig”, vagyis a termesztéstől az elkészítésen át, az ötletes tálalásig. Így is bemutatva, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek elkészítése nem bonyolult, és általában nem is időigényes.

Az Európai Friss Csapat szakemberei és nagykövetei

Bernáth József, a program gasztro-házigazdája
Séf, kreatív séf, számos külföldi Michelin-csillagos étterem korábbi munkatársa. Szörnyen jó szakácskönyv címmel kifejezetten a gyerekeknek írt gazdagon illusztrált szakácskönyvet. Véleménye szerint koruknak megfelelő feladatokra, kellő irányítással a gyerekek is bevonhatók a főzésbe.

Fülöp Lili, a program dietetikusa
Dietetikus, sporttáplálkozási szakértő, aki több népszerű magazinban rendszeresen publikál, és a Soproni Darazsak Sportakadémia sporttáplálkozási programjának vezetője.

Valter Attila, a program sportolónagykövete
Valter Attila országúti-kerékpárversenyző, a 2020-as Tour de Hongrie győztese.

Gurisatti Gréta, a program sportolónagykövete
Olimpiai bronzérmes női vízilabdázó, aki maga is az egészséges és tudatos táplálkozás híve.

Az Európai Friss Csapat influencerei

Jászberényi Zsófia, Soopfie
Romfa Hunor, Sajt32

 

 

FEDEZD FEL AZ ÍZEK EREJÉT!

  • Receptek  • Tippek szülőknek  • Zöldségek és gyümölcsök