Európai Friss Csapat – Az ízek ereje

 

Az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya, amely a gyerekes családoknak és a 6-18 éves korosztálynak szól. A program 2021 és 2023 között valósul meg, a korábbi Európai Friss Kalandok folytatásaként.

Célja, hogy a részt vevő országokban további 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fiatalok, illetve a gyermekes szülők körében.

Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 304 gramm/fő, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi 260 gramm/főhöz képest, de még mindig elmarad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 400 gramm/fő ajánlásától.

Az Európai Friss Csapat program bővíteni szeretné a gyermekek és szüleik ismereteit a hazai termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban, „a termőföldtől a tányérig”, vagyis a termesztéstől az elkészítésen át az ötletes tálalásig. Így is bemutatva, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök elkészítése nem bonyolult és általában nem is időigényes.

Frutti, Veggi és Káosz

Az Európai Friss Csapat program népszerű kabalafigurái Frutti és Veggi, akik a friss zöldségek és gyümölcsök szuper erejével mindig legyőzik a zöldségek és gyümölcsök fő ellenségét, Káoszt.

Az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program szakemberei és nagykövetei

Bernáth József, a program gasztro-házigazdája

Séf, kreatív séf, számos külföldi Michelin-csillagos étterem korábbi munkatársa. Szörnyen jó szakácskönyv címmel kifejezetten a gyerekeknek írt gazdagon illusztrált szakácskönyvet. Véleménye szerint koruknak megfelelő feladatokra, kellő irányítással a gyerekek is bevonhatók a főzésbe.

Fülöp Lili, a program dietetikusa

Dietetikus, sporttáplálkozási szakértő, aki több népszerű magazinban rendszeresen publikál, és a Soproni Darazsak Sportakadémia sporttáplálkozási programjának vezetője.

Kozák Luca, a program sportolónagykövete

Olimpikon, Európa-bajnoki ezüstérmes, többszörös magyar bajnok gátfutó, aki tapasztalatból tudja, mennyire fontos az egészséges és változatos táplálkozás, amihez elengedhetetlen a zöldség-gyümölcsfogyasztás.

Az Európai Friss Csapat influencerei

Jászberényi Zsófia, Soopfie
Romfa Hunor, Sajt32

 

 

FEDEZD FEL AZ ÍZEK EREJÉT!

  • Receptek  • Tippek szülőknek  • Zöldségek és gyümölcsök