Ismerjük meg az őszibarack titkait!

Fogyasztás és tárolás

Az őszibarack Kínából származik, és nálunk a XVI. századtól jelent meg. Eleinte a kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták ezt a gyümölcsöt, és az augusztus-szeptemberi érésű, magvaváló fajták elterjedésével ragadt rá az „őszi” jelző. Azóta a legtöbb őszibarackot ismét a nyár derekán szüretelik. Van hagyományos magyar fajta is, ez a fehér húsú, nagy szemű Mariska.

 

Ahhoz, hogy az őszibarackot öröm legyen elfogyasztani gyereknek, felnőttnek, nagyon oda kell figyelnünk vásárláskor, hogy csak az ép és érett szemeket válasszuk! Minél édesebb ugyanis a gyümölcs illata, annál érettebb a barack. Az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Akkor a legjobbak a fogyasztásra, ha felületüket finoman ujjbeggyel be lehet nyomni. Ha még kemények, akkor szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérnek. Az érett őszibarackot viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor hűtőben kell tárolni, ahol akár 2-3 napig is eláll.

 

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa szerint, az őszibarack, mivel egy igazán finom, édes és lédús gyümölcs, akár önmagában is kielégítheti az édesség utáni vágyunkat. Emellett könnyen emészthető, rostban gazdag alapanyag. Külön említést érdemel az őszibarack pektintartalma, amely a vízben oldódó rostok egy fajtája, és a zsíranyagcsere befolyásolásában van szerepe. Képes megkötni a koleszterin és az epesavak egy részét, így azok nem tudnak újra felszívódni a szervezetünkben, kiürülnek, ezáltal csökkentve a koleszterinszintet.

 

Ne felejtkezzünk el róla, hogy a barack belső magját nem szabad elfogyasztani, mert mérgező anyagot tartalmaz!

 

Az őszibarack azonban nemcsak lédús és finom csemege lehet, hanem nagyszerű konyhai alapanyag is, ami sokféleképpen készíthető el, akár főételként, akár desszertként. A felhasználás során, ha állni hagyjuk, érdemes kevés citrommal meglocsolni a barnulás ellen, illetve csak fogyasztás előtt ajánlott megmosni.

 

Havas Dóra, az Európai Friss Csapat gasztro-házigazdája, maga is édesanya, így tapasztalatból tudja, mennyire fontos, hogy minél több friss gyümölcsöt fogyasszunk a lehető legváltozatosabb formában. „Nem csak édességekben, hanem sós ételekben is jól működnek a gyümölcsök, ha ügyesen párosítjuk az ízeket. Szószokban vagy grillezve változatosan készíthetjük és ízesíthetjük őket. Remek példa erre a barackos taco, amit a friss őszibarackból készítettem.”

Őszibarackos receptjeinket itt találod!