Ma este az egész család házi készítésű pizzát vacsorázik!

Ötletek a családnak

A pizzáért kicsik és nagyok egyaránt odavannak. És még szórakoztatóbb, ha magunk tehetjük rá a feltéteket. Eljött hát a pillanat, melyben megmutathatjuk kreativitásunkat, és felhasználhatjuk az összes rendelkezésünkre álló zöldséget, hogy finom és kiegyensúlyozott menüt alkossunk. Mi sem egyszerűbb ennél, de azért segítséget nyújtunk négyféle recepttel, egy-egy évszakhoz igazodva. Biztos a siker!

Milyen felszerelésre van szüksége?

A házi pizzakészítés előnye, hogy nincs szükség hozzá túl sok felszerelésre. Íme a lista:

  • minden résztvevőnek egy-egy kötény, így elkerülhető, hogy bepiszkoljuk magunkat,
  • pizzatepsi vagy tepsi, vagy akár sütőtál,
  • tálkák,
  • vágódeszka
  • sütő.

Hogyan vegyenek részt a gyerekek?

A gyerekek főzésbe való bevonása azt is jelenti, hogy egy bizalmas és ínyenc pillanatot osztunk meg velük. Ez egyben alkalmat teremt arra is, hogy átadjuk nekik a jó táplálkozási szokásokat,főképp, mikor a menü az ő kedvenc ételeikből áll.

A gyerekek bevonása a főzésbe azt is jelenti, hogy meghitt és ínyenc pillanatot osztunk meg velük, ami egyben alkalmat teremt arra is, hogy átadjuk nekik a helyes táplálkozási szokásokat, főképp, amikor a menü az ő kedvenc ételeikből áll.

Készen állnak? Mielőtt hozzákezdenének, néhány apró szabályt be kell vezetni, hogy elkerüljük a káoszt!

  • Főzés előtt megmossuk a kezünket, és szükség esetén összefogjuk a hajunkat.
  • Legalább 1 órát hagyunk arra, hogy a gyerekek nyugodtan a saját tempójukban főzzenek, anélkül, hogy rájuk erőltetnénk a felnőttek tempóját.
  • Kötényt veszünk fel, és megtanulunk tisztán dolgozni.
  • Helyet szabadítunk fel az asztalon, és előre kikészítjük a hozzávalókat, így minden karnyújtásnyira van, készen a felhasználásra!
  • Figyelünk a felhasznált eszközökre, és előtérbe helyezzük a fa, műanyag vagy inox eszközöket (kerüljük az üveget).
  • Már előre gondolkodunk a pizzafeltéteken, és a kiegyensúlyozott menü érdekében azt a szabályt alkalmazzuk, hogy legalább két szabadon választott zöldséget fel kell használni.

Élvezzük, és szórakozva tanulunk!

A pizzatészta receptje

Ha van ideje, részesítse előnyben a házi készítésű pizzatésztát a mirelit pizzatésztához képest. A recept egyszerű:

  • keverjen össze 300 g lisztet, egy csipet sót, 3 evőkanál olivaolajat és egy fél kocka élesztőt,
  • adjon hozzá vizet, hogy a tészta ne ragadjon, és a kezével formázzon labdát,
  • helyezzen egy tiszta konyharuhát a tésztára, és hagyja állni legalább 30 percig, hogy megkeljen,
  • terítse ki a kezével, egy sütőpapírral bélelt tepsiben vagy sütőtálban.

A pizza alapjához választhat a paradicsomszószt, a tejfölt vagy akár a pestot is.

Ideális feltét minden évszakhoz

A pizza legnagyobb előnye a változatos feltét! Mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját, az évszakok kénye-kedve szerint. Íme néhány ínycsiklandó ötlet:

Tavasszal: Articsókás-spárgás pizza

  • Kenje be a pizza lapját egy adag paradicsomsűrítménnyel
  • Főzzön meg 8 kis articsókát és 6 zöld spárgát, amelyeket utána feltétként fog ráhelyezni
  • Aztán tegyen rá néhány sóskalevelet, fekete olajbogyót és reszelt sajtot.

Nyáron: ezerszín pizza

  • Használjon zöld pestót a pizzatésztára.
  • A feltéthez könnyedén futtasson meg egy serpenyőben hagymát, paradicsomot, cukkinit és friss paprikát
  • Tegyen a tetejére néhány levél friss rukkolát és mozzarellaszeleteket, mielőtt sütőbe tenné.

Ősszel: Pirított zöldséges pizza

  • Tegyen egy réteg ricottát alapként a pizzára.
  • A feltéthez már előre süssön meg a sütőben kockára vágott sütőtököt, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, feldarabolt burgonyát és reszelt sárgarépát.
  • Végül szórja meg a pizzát reszelt mozzarellával.

Télen: Spenótos-gombás pizza

  • Futtasson meg egy serpenyőben mogyoróhagymát és hagymát, adjon hozzá néhány levél spenótot, és az így elkészült masszát használja pizzaalapként.
  • Tegyen rá gombát jó vastag rétegben, amit előtte már kicsit megpirított egy serpenyőben.
  • Végül helyezzen rá néhány szárított paradicsomot.