
Ötletek a családnak
Gyermekei talán grimaszokat vágnak, amikor eljön a zöldség-gyümölcsevés ideje. Ugyanakkor ez a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, ezért a zöldségeket és gyümölcsöket minden étkezésbe integrálni kell. Megparancsolni, hogy meg kell enniük olyan ételeket, amelyeket nem akarnak, nem igazán jó megoldás. Jobb, ha játékosan meghozzuk a kedvüket hozzá, amellyel megváltoztathatjuk a viszonyulásukat a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz.
Tegye változatossá az ételek állagát, a színeket és az ízeket, hogy egy kiegyensúlyozott menü egyben vidám és játékos legyen. Ezzel hozzászoktatja gyermeke ízlését a kísérletezéshez, és felkelti kíváncsiságát a konyhaművészet iránt. A zöldségek és gyümölcsök egy tányéron belüli variálásán túl, nyugodtan lehet eredeti az elkészítésük módját illetően is. Nyersen vagy főve, párolva, pirítva, sütőben vagy serpenyőben sütve, bundában, salátaként, sajttal sütve, piteként – a lehetőségek száma végtelen.
PÉLDA EGY TELJES, SZÍNEKKEL TELI MENÜRE
ELŐÉTEL: TONHALSALÁTA
Mossa meg és vágja fel a következő zöldségeket és gyümölcsöket:
- 1 almát,
- 1 piros paradicsomot,
- 1 zöld paradicsomot,
- 1 sárga paradicsomot,
- néhány retket,
- néhány szál koriandert,
- valamint vágjon kockára egy mozzarella sajtot.
Keverje össze őket és szórja rá a tonhaldarabokat a salátára. Ízesítse olívaolajjal és balzsamecettel. Ha a gyermek nem szereti a tonhalat, akkor a tonhal sonkával is helyettesíthető.
FŐÉTEL: SÜTŐBEN SÜLT ZÖLDSÉGKAVALKÁD
Helyezze egy tepsire a következő hozzávalókat:
- 2 padlizsánt felkarikázva,
- 2 cukkinit felkarikázva,
- 4 érett paradicsomot kockákra vágva,
- 1 piros paprikát és
- 1 sárga paprikát darabokra vágva
- 2 fej vöröshagymát feldarabolva.
Ízesítse egy kis sóval, zúzott foghagymával, zsályával, rozmaringgal és olívaolajjal.
Fedje le alufóliával és tegye be a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe. Alufóliával lefedve süsse 45 percig, majd vegye le az alufóliát, és tegye vissza a zöldségeket a sütőbe további 30 percre. Mielőtt melegen tálalná, tegyen néhány petrezselyemszálat a tányérra.
DESSZERT: GYÜMÖLCSSALÁTA
Keverje össze egy tálban a következő gyümölcsöket:
- néhány szem kék szőlőt,
- 1 almát kockákra vágva,
- 1 banánt felkarikázva,
- 1 grapefruitot felkockázva,
- 2 kivit szeletekre vágva.
Csepegtessen rá néhány csepp citromlét, hogy ne barnuljanak meg a gyümölcsök.