A színek felkeltik a gyermekek étvágyát

Ötletek a családnak

A szeme kívánja? Több mint egy szólás, ez a valóság. Egy gyermek számára az ideális tányér hat különböző színt tartalmaz (szemben a felnőttekkel, akiknél hármat). Szerencsére a rendelkezésünkre álló sokféle zöldség és gyümölcs lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott, ugyanakkor ínycsiklandó menüt állítsunk össze.
 

Gyermekei talán grimaszokat vágnak, amikor eljön a zöldség-gyümölcsevés ideje. Ugyanakkor ez a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, ezért a zöldségeket és gyümölcsöket minden étkezésbe integrálni kell. Megparancsolni, hogy meg kell enniük olyan ételeket, amelyeket nem akarnak, nem igazán jó megoldás. Jobb, ha játékosan meghozzuk a kedvüket hozzá, amellyel megváltoztathatjuk a viszonyulásukat a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz.

Tegye változatossá az ételek állagát, a színeket és az ízeket, hogy egy kiegyensúlyozott menü egyben vidám és játékos legyen. Ezzel hozzászoktatja gyermeke ízlését a kísérletezéshez, és felkelti kíváncsiságát a konyhaművészet iránt. A zöldségek és gyümölcsök egy tányéron belüli variálásán túl, nyugodtan lehet eredeti az elkészítésük módját illetően is. Nyersen vagy főve, párolva, pirítva, sütőben vagy serpenyőben sütve, bundában, salátaként, sajttal sütve, piteként – a lehetőségek száma végtelen.

 

PÉLDA EGY TELJES, SZÍNEKKEL TELI MENÜRE

ELŐÉTEL: TONHALSALÁTA

Mossa meg és vágja fel a következő zöldségeket és gyümölcsöket:

  • 1 almát,
  • 1 piros paradicsomot,
  • 1 zöld paradicsomot,
  • 1 sárga paradicsomot,
  • néhány retket,
  • néhány szál koriandert,
  • valamint vágjon kockára egy mozzarella sajtot.

Keverje össze őket és szórja rá a tonhaldarabokat a salátára. Ízesítse olívaolajjal és balzsamecettel. Ha a gyermek nem szereti a tonhalat, akkor a tonhal sonkával is helyettesíthető.

 

FŐÉTEL: SÜTŐBEN SÜLT ZÖLDSÉGKAVALKÁD

Helyezze egy tepsire a következő hozzávalókat:

  • 2 padlizsánt felkarikázva,
  • 2 cukkinit felkarikázva,
  • 4 érett paradicsomot kockákra vágva,
  • 1 piros paprikát és
  • 1 sárga paprikát darabokra vágva
  • 2 fej vöröshagymát feldarabolva.

Ízesítse egy kis sóval, zúzott foghagymával, zsályával, rozmaringgal és olívaolajjal.

Fedje le alufóliával és tegye be a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe. Alufóliával lefedve süsse 45 percig, majd vegye le az alufóliát, és tegye vissza a zöldségeket a sütőbe további 30 percre. Mielőtt melegen tálalná, tegyen néhány petrezselyemszálat a tányérra.

 

DESSZERT: GYÜMÖLCSSALÁTA

Keverje össze egy tálban a következő gyümölcsöket:

  • néhány szem kék szőlőt,
  • 1 almát kockákra vágva,
  • 1 banánt felkarikázva,
  • 1 grapefruitot felkockázva,
  • 2 kivit szeletekre vágva.

Csepegtessen rá néhány csepp citromlét, hogy ne barnuljanak meg a gyümölcsök.

 

Színesebbnél színesebb receptjeink közül itt válogathatsz!