Termessz saját cseresznyeparadicsomot úgy, mint a profik!

Ötletek a családnak

Elvetni a magot és látni a növény növekedését szórakoztató, játékos és magával ragadó tevékenység. Ráadásul, amikor az eredményét meg is kóstolhatjuk, akkor az a gyerekek számára a tanulás és a felfedezés kimeríthetetlen forrásává válik. Ez az egészen egyszerű tevékenység jó módja annak, hogyan ismerjék meg a természet körforgását, ösztönözzük az érzékelésüket és felkeltjük a friss zöldségek és gyümölcsök iránti kíváncsiságukat.

Hogyan segítsük gyermekünket a kertészkedésben?

Ahhoz, hogy már akár egy kétéves gyerekkel is meg lehessen osztani a kertészkedés örömét, azt ajánljuk, hogy próbálják ki a cseresznyeparadicsomot. Miért pont ezt a zöldséget? Mert könnyű nevelni akár a teraszon, akár egy veteményeskertben, viszonylag gyorsan kihajt, és mindenki szívesen megkóstolja. Ráadásul a „mini” mérete a legkisebbeket is elcsábítja. A felelősségi köröket és a feladatokat ugyanakkor az életkorhoz kell igazítani.

2 és 5 éves kor között

Fejlődésének ebben az időszakban gyermeke elsősorban Önt fogja figyelni, és a kertészkedésnek csak bizonyos egyszerű műveleteiben vesz részt. Nyugodtan hagyja, hogy megérintse, tapogassa és morzsolgassa a földet, kis lapáttal lyukat készítsen, meglocsolja a növényeket, és megtapintsa az éppen kihajtó leveleket. Ezzel stimulálja majd gyermeke valamennyi érzékszervét, és egyben bevezeti az élet körforgásába is.

5 és 7 éves kor között

Ebben a korban gyermeke elkezdi megismerni az évszakokat, és egyre inkább érdeklődik a természet változása és sokszínűsége iránt. És még ha a tányérján lévő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egyre nehezebbnek is tűnik, ez a tevékenység nagyon jó módszer ahhoz, hogy motiválja gyermekét a változatos táplálkozásra. A felelősségtudata is fejleszthető oly’ módon, hogy feladatként kapja a növény gondozását, a magtól egészen a termésig.

7 és 9 éves kor között

Kezelje őt úgy, mint egy felnőttet azzal, hogy egyszerűen elmagyarázza neki a követendő szabályokat. Megtanulja a természet körforgását. Biztassa őt a kísérletezésre, és támogassa a tanulását egy, az életkorának megfelelő témához illő könyvvel. Mindez lehetővé teszi majd számára, hogy értékelje munkája eredményét, és fejlessze az önbizalmát.

Hogyan neveljünk otthon cseresznyeparadicsomot?

Az ültetés

Már februártól vagy márciustól elő lehet készíteni a vetőmagot, a lakásban vagy egy kis üvegházban. Vesse a paradicsom magokat kis cserepekbe vagy ládácskákba, amelyeket komposzttal tölt meg, az aljára tegyen agyaggolyókat. Öntözze rendszeresen, de csak permetszerően.

Májustól a növények készen állnak arra, hogy átültesse őket nagyobb cserepekbe, vagy kiültesse őket.

A gondozás

A paradicsom szereti a napfényt, ezért tegye a növényeket fényre, széltől védett helyre. Az ilyen körülmények között érő paradicsomnak csak még jobb lesz az íze. Ne felejtse el rendszeresen megmetszeni a növényeket. Amikor már teljesen kihajtottak, távolítsa el az új hajtásokat (a levélhónaljból), amelyek kifejlesztése túl sok energiát jelent a növény számára. Csak a növény fő leveleit tartsa meg, ami jobb termésérést biztosít.

A cseresznyeparadicsom szedése

Nyár elejétől kezdődik a szedés időszaka, és az egész idényben tarthat. A leszedéssel várja meg, hogy a paradicsomok egészen pirosak legyenek.

Ilyen egyszerű a dolog, és gyermeke az egész családot elláthatja finomsággal a nyár folyamán. Utána tanítsa meg arra is, hogy a leszedett paradicsomot hogyan használja fel saláta készítésére, például néhány levél bazsalikommal és pár csepp olívaolajjal.

 

Válogass receptjeink közül!