Hogyan harcoljunk a nassolás ellen?

Ötletek a családnak

Gyermeke válogatós az asztalnál, de mohó az étkezések között? Azért, hogy elkerülhesse gyermeke nassolását, fontos, hogy megfelelő étkezési szokásokat sajátítsanak el már egészen kicsi koruktól fogva. Adrien Bouteloup, rennes-i dietetikus és táplálkozási szakértő hasznos tanácsokat ad, hogy Ön is felvehesse a harcot a helytelen táplálkozási szokásokkal szemben.

Miért nassol a gyermekem?

Lehetséges, hogy gyermeke nem eszik eleget az étkezések során, vagy amiatt, mert nem eszi meg a tányérján lévő ennivalót (például túl sok az étel, ami elriaszthatja, nem a kedvére való), vagy azért, mert a menü nem elég tápláló és nem biztosít számára annyi kalóriát, amennyire szüksége van, vagy az is előfordulhat, hogy túl gyorsan eszik. Így aztán nagyon gyorsan megéhezik, és képes az étkezés után alig két órával már újra enni kérni.

A nassolást okozhatja az unalom is, különösen estefelé, iskola után. Vagy csak puszta szeszély, hogy tesztelje Önt.

 

Milyen következményekkel járhat a nassolás?

Az étkezések közötti rendszeres nassolásnak negatív következményei vannak a gyerekek egészségére nézve. Egyre több esetben találkozunk anyagcsere-betegségekkel a gyerekeknél (túlsúly, elhízás, 2-es típusú cukorbetegség), aminek oka a kalóriában túlságosan gazdag, nem kiegyensúlyozott táplálkozás, ami sokszor kevés mozgással is társul. Ez a típusú táplálkozás olyan szokásokat von maga után, melyek felnőttkorban is megmaradhatnak.

Milyen tanácsokat adhatunk a nassolás elkerülése érdekében?

Napi 4 kiegyensúlyozott étkezés

Napi négyszeri kiegyensúlyozott étkezés! A reggeli, az ebéd, az uzsonna és a vacsora elegendő ahhoz, hogy gyermeke megkapja azt, amire szüksége van a nap során. Az étkezések legyenek kiegyensúlyozottak, az adagok alkalmazkodjanak a gyermek életkorához:

  • napi 5-6 adag gyümölcs, hogy megkapja a növekedéshez és a megfelelő emésztéshez szükséges vitaminokat és rostokat,
  • napi 4 adag tejtermék a megfelelő kalciumbevitel érdekében, amely szükséges a csontok megfelelő kifejlődéséhez,
  • napi 4 alkalommal keményítő tartalmú ételek fogyasztása (pl. gabonapelyhek, tészták, rizs, szárított gyümölcsök, magvak) a megfelelő mennyiségű és minőségi szénhidrátbevitel érdekében, amelyek a belső szervek és az izmok működéséhez elengedhetetlen energiaforrást jelentenek,
  • napi 1-2 adag hús vagy hal fogyasztása a megfelelő a fehérjebevitel érdekében az izomszövetek, a csontok, a sejtek kialakulása érdekében,
  • zsírok: 2-3 evőkanál repce- vagy dióolaj az omega-3 zsírsavak beviteléhez.

Tegye változatossá és vonzóvá a menüt, és nyugodtan díszítse fel a tányérokat, hogy az étkezések játékosabbak és vonzóbbak legyenek!

Kerülje a cukorféléket!

A cukortartalmú üdítők, kekszek, cukorkák, csokoládés szeletek és más édességek nagyon csábítóak a gyerekek számára. Figyeljen a megvásárolt feldolgozott termékekre, mert nagy arányban tartalmazhatnak gyorsan felszívódó cukrokat. Nem kell teljesen megtiltani, de korlátozni kell a fogyasztásukat. Minél kevesebb a feldolgozott termék (minél egyszerűbbek, természetesebbek az ételek), annál jobban kontrollálni tudja a bevitt kalória mennyiségét.

Étkezés rendszeres időpontokban, az asztalnál

Az étkezésnek szeretetteljes és nyugodt pillanatnak kell lennie, ezért kapcsolják ki a képernyőket, és használják ki az étkezést arra, hogy beszélgessen a család, figyeljenek egymásra. Ha a gyermeke a tányérjára koncentrál, valószínűbb, hogy jól is fog lakni az étkezés végeztével.

Oktatás és a felelősségtudatosság tanítása

A gyermek bevonása a bevásárlásba, a menü kiválasztásába és akár a főzésbe is kiváló eszköz arra, hogy átadja neki a főzés és a kiegyensúlyozott táplálkozás örömét azért, hogy helyes szokásokat alakítson ki benne, amelyeket felnőttkorában is meg fog őrizni.

Rendszeres testmozgás

Biztassa gyermekét a rendszeres sportolásra, ami jótékony hatással lesz a fejlődésére és az egészségére.

 

Receptjeink között egészséges nassolni valókat is találtok!