Fogyasszunk rendszeresen szilvát!

Fogyasztás és tárolás

Hogy miért? Mert nagyon egészséges és számtalan módon elkészíthető! Készülhet belőle például isteni húsos főétel is, Bernáth József séf receptjéből!

 

A szilva öt legfontosabb szuper tulajdonsága

  1. Igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.

 

  1. A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

 

  1. A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.

 

  1. A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.

 

  1. Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is.

 

Szilvás főétel Bernáth Józseftől

Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben formában és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól. Közös bennük azonban, hogy nagyon egészségesek és megéri rendszeresen fogyasztani őket. Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat gasztro nagykövete különleges szilvás főételével két dologra hívja fel a figyelmet. Az egyik, hogy mennyire sokféleképpen felhasználható a szilva – akár főételként is –, a másik pedig, hogy érdemes a különböző szilvafajtákat különféle módon felhasználni a konyhában.

A szilvával párolt pulykához mentás bulgursalátával és szilva chutney-val, két fajta szilvát használt a séf. A Toptaste az egyik legnépszerűbb szilvafajta, amelynek különlegessége, hogy édessége mellett kellően savas is, ezért akár húsok mellé, akár süteményekbe is remekül passzol. A séf ezt a puhább, sárgás húsú, zamatos ízű fajtát a pulykahússal együtt párolta. A chutney alapanyagát pedig a kicsit savanykásabb, keményebb húsú fajta, a Stanley adta.

 

A különleges szilvás receptünkért klikkelj ide!