Vissza

Szilvával párolt pulyka bulgurral

Hozzávalók: 

  • 600 g friss szilva
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 30-40 g méz
  • 1 db friss chili
  • 600 g paszternák
  • 35 g olívaolaj
  • 15 g finomliszt
  • 200 g száraz vörösbor
  • 4-5 szelet 150 grammos pulykamell szelet
  • 2-3 g finom só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 80 g édes vörös portói bor
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 100 g bulgur
  • 2-3 g finom só
  • 1 kis csokor menta

 

Elkészítés:

A friss szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A Stanley fajtát felkockázzuk, és olívaolajon párolt hagymával, mézzel és chilivel chutney-t főzünk belőle. Körülbelül öt perc és készen van, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A Toptaste szilvákat pedig negyedcikkekre vágjuk, félretesszük.

A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A paszternákot megpucoljuk, megmossuk, és srégan 1,5-2 cm-es karikákra vágjuk. Felforrósított serpenyőben, olívaolajon megpirítjuk. A serpenyőt elöblítjük, szárazra töröljük, és visszatesszük melegedni a hússzeleteknek. Forró serpenyőben azokat is megpirítjuk. Ha mindkét oldaluk szép barna, sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük egy hőálló edénybe. A paszternákot visszamelegítjük, és meghintjük liszttel. Azzal is pirítjuk pár másodpercig, majd felöntjük a portóival és a száraz vörös borral. Amint a liszttől enyhén besűrűsödik, akkor készen vagyunk vele, rá is önthetjük a hússzeletekre. A megmosott kakukkfüvet ide-oda elhelyezzük, majd befedjük az egészet a cikkekre vágott szilvával, és alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük. Legalább 25-30 percig hagyjuk puhulni.

A bulgurhoz vizet forralunk (legalább háromszor annyit, mint a bulgur súlya). Ha felforrt a víz, sózzuk és beleszórjuk a bulgurt. Takarék lángon enyhén roppanósra főzzük, majd leszűrjük.

30 perc elteltével levesszük az alufóliát a pulykáról, eltávolítjuk a kakukkfüvet és megnézzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha nem, bátran tegyük még vissza 10-12 percre (továbbra is lefedve). Akkor lesz kész, ha az ujjunkkal is szét tudnánk nyomni a hús rostjait.

Tálaláskor visszamelegíthetjük a bulgurt, finomra vágott mentával ízesítjük. Ez kerül először a tányérba. Erre tesszük az omlós pulykamellet, és gazdagon szedünk rá a szilvás-paszternákos raguból. Ezt követően ide-oda teszünk 1-1 kanállal a hideg szilva chutney-ból. Végül mentalevelekkel díszítjük az elkészült ételt. 

 

Recept: Bernáth József

Mandulás körtetorta

Hozzávalók: 5 g vaj (a formát kikenni) 5 g finomliszt (a formát kilisztezni) 4-5 db körte (kb. 500 g) 35 g citromlé 20 g barnacukor 120 g vaj 110 g mandula 50 g finomliszt 8 g vaníliás cukor 1 g finom só 1 db narancs 100 g tojásfehérje 80 g barnacukor 2 db egész tojás […]

Céklás Waldorf saláta

Hozzávalók: 2 db normál cékla 20 g durva szemű só 2 db körte 20 g almaecet krém 25 g olívaolaj 60 g krémes gorgonzola sajt 1/2 fej jégsaláta 30 g dióbél 40 g majonéz   A normál céklákat a durva szemű sóval együtt alufóliába csomagoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt addig sütjük, […]