Vissza

Szilvával párolt pulyka bulgurral

Hozzávalók: 

  • 600 g friss szilva
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 30-40 g méz
  • 1 db friss chili
  • 600 g paszternák
  • 35 g olívaolaj
  • 15 g finomliszt
  • 200 g száraz vörösbor
  • 4-5 szelet 150 grammos pulykamell szelet
  • 2-3 g finom só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 80 g édes vörös portói bor
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 100 g bulgur
  • 2-3 g finom só
  • 1 kis csokor menta

 

Elkészítés:

A friss szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A Stanley fajtát felkockázzuk, és olívaolajon párolt hagymával, mézzel és chilivel chutney-t főzünk belőle. Körülbelül öt perc és készen van, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A Toptaste szilvákat pedig negyedcikkekre vágjuk, félretesszük.

A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A paszternákot megpucoljuk, megmossuk, és srégan 1,5-2 cm-es karikákra vágjuk. Felforrósított serpenyőben, olívaolajon megpirítjuk. A serpenyőt elöblítjük, szárazra töröljük, és visszatesszük melegedni a hússzeleteknek. Forró serpenyőben azokat is megpirítjuk. Ha mindkét oldaluk szép barna, sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük egy hőálló edénybe. A paszternákot visszamelegítjük, és meghintjük liszttel. Azzal is pirítjuk pár másodpercig, majd felöntjük a portóival és a száraz vörös borral. Amint a liszttől enyhén besűrűsödik, akkor készen vagyunk vele, rá is önthetjük a hússzeletekre. A megmosott kakukkfüvet ide-oda elhelyezzük, majd befedjük az egészet a cikkekre vágott szilvával, és alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük. Legalább 25-30 percig hagyjuk puhulni.

A bulgurhoz vizet forralunk (legalább háromszor annyit, mint a bulgur súlya). Ha felforrt a víz, sózzuk és beleszórjuk a bulgurt. Takarék lángon enyhén roppanósra főzzük, majd leszűrjük.

30 perc elteltével levesszük az alufóliát a pulykáról, eltávolítjuk a kakukkfüvet és megnézzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha nem, bátran tegyük még vissza 10-12 percre (továbbra is lefedve). Akkor lesz kész, ha az ujjunkkal is szét tudnánk nyomni a hús rostjait.

Tálaláskor visszamelegíthetjük a bulgurt, finomra vágott mentával ízesítjük. Ez kerül először a tányérba. Erre tesszük az omlós pulykamellet, és gazdagon szedünk rá a szilvás-paszternákos raguból. Ezt követően ide-oda teszünk 1-1 kanállal a hideg szilva chutney-ból. Végül mentalevelekkel díszítjük az elkészült ételt. 

 

Recept: Bernáth József

Sonkás-gombás tészta

Előkészítési idő: kb. 20-30 perc Főzési idő: kb. 40 perc Mennyiség: 4 személyre   Hozzávalók:  10 dkg speck sonka 1 ek olívaolaj 35 dkg barna csiperkegomba 1 ek olívaolaj 1 ek vaj 1 fej főzőhagyma (fehér) 2 dl húsleves vagy alaplé 2 dl tésztafőzőlé 10 dkg parmezán sajt, reszelve 1 ek vaj 1 marék dió […]

Töltött, sült gombafejek

Előkészítési idő: kb. 20-30 perc Főzési idő: kb. 1 óra Mennyiség: 4 személyre   Hozzávalók:  8-10 nagy gomba (pl. portobello vagy csiperke) 1 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál balzsamecet 2 evőkanál olíva olaj 1 gerezd fokhagyma 15 dkg főtt sonka 15 dkg reszelt sajt 1 csokor petrezselyem 1 evőkanál olíva olaj   Elkészítés: A gombafejeket legalább […]