Egyen több spárgát a gyerek! Na de hogyan?

Ötletek a családnak

Az Európai Friss Csapat idei gasztro-házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) és a program dietetikusa, Fülöp Lili két gyors, könnyen elkészíthető és egészséges spárgás fogást ajánl! Az egyik egy igazi friss szezonális zöldségsaláta: spárga-zöldborsó saláta hatperces tojással, míg a másik fogás egy különlegesség, serpenyős spárga sonkával és kecskesajttal, pirítóson tálalva. Az ételek nagy előnye, hogy otthon a gyerekeket is bátran bevonhatjuk a sütés-főzés folyamatába, de egy kiskamasz akár egymaga is elkészítheti ezeket az egészséges finomságokat.

 

Nagyon fontos, hogy a gyermekeket megismertessük a zöldségekkel és gyümölcsökkel, hiszen így nemcsak megkóstolják őket, hanem az elkészítésükkel is bátrabban próbálkoznak majd. Édesanyaként pontosan tudom, nem mindig könnyű feladat zöldséget és gyümölcsöt csempészni a gyerekek étkezéseibe, de érdemes minél több fajtával és minél több módon elkészítve próbálkozni. A tálalással szintén érdemes játszani, hiszen a kisebbek számára a színes, „mosolygós” étel mindig csábítóbb. A szülők számára ez lehet, hogy kevésbé jó hír, de a legtöbbet a jó példamutatással hathatunk a gyerekekre – fogalmazott Havas Dóra.

 

A spárgával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó spárgás fogás már a vásárlásnál kezdődik. Érdemes roppanós, halványsárgás vagy zöldes színű spárgát választanunk, amelynek szára sima, és enyhe nyomásra sárgás, üde illatú levet ereszt; mert így biztosak lehetünk a frissességében. A zöld spárgával egyébként könnyebb a dolgunk – emlékeztetett a gasztro-szakember –, mert azt nem kell pucolni, míg a fehéret minden esetben.

 

Fülöp Lili szerint az ételek közös elkészítése és a családi példamutatás alapvető a gyermekek táplálkozási szokásainak alakulásával kapcsolatban, hiszen, ha a gyerekek részesei a zöldséges, gyümölcsös fogások elkészítésének, és közös családi program azok elfogyasztása is, sokkal inkább válik ez természetessé számukra.

 

A spárgával mindenképpen érdemes próbálkozni a gyerekeknél, hiszen tele van rostokkal, vitaminokkal, folsavtartalma rendkívül magas, kalória pedig alig van benne. Nem véletlen, hogy régen a spárgát gyógynövényként tartották számon – emelte ki a spárga szuper tulajdonságait a szakember.

 

Hozzátette, ha a gyermek nagyon tiltakozna, meg lehet próbálni elrejteni a spárgát az ételben, akár krémlevesbe, akár sajtba vagy leveles tésztába csomagolva, de ha együtt eszi az egész család, jó eséllyel ő is kedvet kap hozzá.

 

Spárgás receptjeinket itt találod!