Birsalma

 

AZ ÉVSZAK:

Ősz

 

A TERMESZTÉS:

Az üzemi birsültetvények területe nem jelentős, házi kerti termesztésével azonban az ország minden részében foglalkoznak. Újra felfedezett gyümölcsfaj lett, az intenzív üzemi birstermesztés most van kialakulóban. 578 hektáron termesztik, legnagyobb felületen Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 

A JELLEMZŐK:

A-, B3-, B6-, B9-, C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium található benne jelentős mennyiségben, magas a pektintartalma.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Utóérő gyümölcs, szedés után kissé puhább lesz, de a fanyarsága miatt leginkább feldolgozva fogyasszuk.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Ha érett gyümölcsöt vásárolunk, hamar dolgozzuk fel, mivel húsa hajlamos barnulásra.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Kompótnak, befőttnek, lekvárnak vagy birsalmasajtnak a legkiválóbb a magas pektintartalma miatt. Frissen savanykás ízű.