Édesburgonya

 

AZ ÉVSZAK:
Ősz, Tél

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban egyre nagyobb felületen termesztik, jelenleg 167 hektáron, leginkább Bács-Kiskun és Somogy megyében.

 

A JELLEMZŐK:

A

Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag. Magas a C-vitamin-tartalma, valamint B1-, B2-, B6-, és E-vitaminokat is tartalmaz. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Értékes ásványiforrás is, tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot, foszfort, nátriumot, szelént, rezet és cinket.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Ép, sérüléstől menteset válasszunk, így megelőzhetjük, hogy rothadásnak induljon a kamránkban.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Kisebb mennyiségnél is megfelelő körülmények között tároljuk! A 3-5 Celsius-fok körüli hőmérséklet az ideális.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Mosás után szúrjuk meg őket villával, majd forró sütőben süssük meg. Ha már puha, középen hasítsuk fel, töltsük meg finomságokkal, mint egy kis hajót. Üthetünk bele tojást, tehetünk bele tejfölt, sajtot, és rakhatunk rá, vagy töltsük meg különféle friss zöldségekkel.