Egres

 

AZ ÉVSZAK:
Nyár

 

A TERMESZTÉS:

Itthon a filoxéra megjelenése után lett népszerű (1875), amikor a szőlőültetvények helyére egres- vagy más néven köszméteültetvényeket telepítettek, majd a köszmételisztharmat megjelenése (1908) után az ültetvények nagy része tönkrement. Mára hazánkban leginkább házikerti gyümölcs lett, kis felületen, csupán 6 hektáron termesztik.

 

A JELLEMZŐK:

Gazdag A-, B1- és C-vitaminban, pektintartalma magas, számos ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin) kiváló forrása. Szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található benne.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Érett, ne túl zöld bogyókat válasszunk. Gyakran ipari érettségben szedik, pár nap alatt beérik a konyhapulton.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Hűvös helyen egy hétig tárolható.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Pohárkrémekhez kiválóan illik. Különböző színes bogyós gyümölcsöket húzzunk fel pálcára, garantáltan tetszeni fog a gyerkőcöknek. Magas pektintartalma miatt nagyon jó lekvárnak, vagy más vegyes gyümölcslekvárokhoz is használhatjuk.