Káposzta

 

AZ ÉVSZAK:

Elsősorban ősz és tél, de egész évben kapható.

 

A TERMESZTÉS:

A fejes káposzta egyötödét a korai időszakban, túlnyomó többségét fő-, illetve másodterményként termesztik őszi friss fogyasztásra, tartósításra és tárolásra. Fehér káposztát 1302 hektáron – leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Bács-Kiskun megyében – termesztenek, míg vöröskáposztát 46 hektáron, főként Pest megyében.

 

A JELLEMZŐK:

Sokoldalúan felhasználható, nagy vitamin-, ásványisó- és rosttartalmú, az év bármely hónapjában nyersen is fogyasztható zöldségféle. Nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K- és B1-, továbbá E-vitaminban is. Antioxidáns-tartalma is jelentős, amelyet legfőképp a béta-karotin ad. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A benne található mustárolaj antibakteriális hatású, természetes antibiotikumnak is szokták hívni. A lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban, valamint kiváló A-vitamin forrás.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Nézzük meg a vágott torzsáját, hogy ne legyen üreges, valamint külső levelei sérüléstől mentesek legyenek.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Téli tárolásra csak késői szezonális káposztafajták alkalmasak, mivel nagyobb sűrűségűek, mint a korai érésű fajták fejei, és kevésbé érzékenyek a rothadásra. Hosszú tároláskor 1-3°C-on, pincében tároljuk.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

A káposzta rendkívül változatos módon felhasználható, nemcsak friss salátaként, hanem párolva, akár köretként, vagy egytálételek alapja is lehet.
Friss káposztalevélbe halmozzunk különböző, hasábokra vágott zöldségeket, csavarjuk fel, majd mogyorószószba mártogatva fogyasszuk.

Szeretnénk minél testreszabottabb élményt nyújtani honlapunk látogatása
során, ezért kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével!