Káposzta

 

AZ ÉVSZAK:

Elsősorban ősz és tél, de egész évben kapható.

 

A TERMESZTÉS:

A fejes káposzta egyötödét a korai időszakban, túlnyomó többségét fő-, illetve másodterményként termesztik őszi friss fogyasztásra, tartósításra és tárolásra. Fehér káposztát 1302 hektáron – leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Bács-Kiskun megyében – termesztenek, míg vöröskáposztát 46 hektáron, főként Pest megyében.

 

A JELLEMZŐK:

Sokoldalúan felhasználható, nagy vitamin-, ásványisó- és rosttartalmú, az év bármely hónapjában nyersen is fogyasztható zöldségféle. Nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K- és B1-, továbbá E-vitaminban is. Antioxidáns-tartalma is jelentős, amelyet legfőképp a béta-karotin ad. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A benne található mustárolaj antibakteriális hatású, természetes antibiotikumnak is szokták hívni. A lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban, valamint kiváló A-vitamin forrás.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Nézzük meg a vágott torzsáját, hogy ne legyen üreges, valamint külső levelei sérüléstől mentesek legyenek.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Téli tárolásra csak késői szezonális káposztafajták alkalmasak, mivel nagyobb sűrűségűek, mint a korai érésű fajták fejei, és kevésbé érzékenyek a rothadásra. Hosszú tároláskor 1-3°C-on, pincében tároljuk.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

A káposzta rendkívül változatos módon felhasználható, nemcsak friss salátaként, hanem párolva, akár köretként, vagy egytálételek alapja is lehet.
Friss káposztalevélbe halmozzunk különböző, hasábokra vágott zöldségeket, csavarjuk fel, majd mogyorószószba mártogatva fogyasszuk.