AZ ÉVSZAK:
Tavasz, nyár, ősz
A TERMESZTÉS:
Hazánkban 84 hektáron, főleg Csongrád-Csanád megyében termesztik.
A JELLEMZŐK:
Szuperélelmiszernek is szokták hívni a karalábét. C-vitamin-tartalma a citrusokét is felülmúlja. Káliumon kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is, a C-vitamin és az E-vitamin mellett mangánban, glükozinolátokban, izotiocianátokban és polifenolokban gazdag (különösen flavonoid antocianinokban illetve karotinoidokban).
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Választhatunk zöldet vagy lilát, levelei legyenek frissek és egészségesek.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Hűtőben tárolva tovább eltartható.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Frissen, ropogósan, kockákra vágva kiváló csemege. Darált hússal vagy csicseriborsóval, tejföllel és sajttal szórva, sütőben sütve ízletes főétel lehet belőle.