Karalábé

 

AZ ÉVSZAK:

Tavasz, nyár, ősz

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban 84 hektáron, főleg Csongrád-Csanád megyében termesztik.

 

A JELLEMZŐK:

Szuperélelmiszernek is szokták hívni a karalábét. C-vitamin-tartalma a citrusokét is felülmúlja. Káliumon kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is, a C-vitamin és az E-vitamin mellett mangánban, glükozinolátokban, izotiocianátokban és polifenolokban gazdag (különösen flavonoid antocianinokban illetve karotinoidokban).

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Választhatunk zöldet vagy lilát, levelei legyenek frissek és egészségesek.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Hűtőben tárolva tovább eltartható.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Frissen, ropogósan, kockákra vágva kiváló csemege. Darált hússal vagy csicseriborsóval, tejföllel és sajttal szórva, sütőben sütve ízletes főétel lehet belőle.