Kelbimbó

 

AZ ÉVSZAK:

Tél

 

A TERMESZTÉS:

Főként Németországban, Hollandiában, de a többi nyugat-európai országban is elterjedt káposztaféle. Hazánkban kevesen foglalkoznak termesztésével. 

 

A JELLEMZŐK:

Magas a C-vitamin tartalma, már napi 10 dkg kelbimbó is fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. De gazdag K-vitaminban, B1-, B2- és B6-vitaminban, E-vitaminban, A-vitaminban, mangánban, káliumban, kálciumban, rézben, vasban és élelmi rostokban is. Valamint magas a fehérjetartalma is. 

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Külsőre tetszetős, ép, élénk zöld színű kelbimbót válasszunk. Legyen barna foltoktól mentes a levele.  

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

4-5 napig hűtőben tarthatjuk, de fagyasztásra is alkalmas zöldségféle.  

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Ízletes köretnek, rakott kelbimbónak, vagy főzeléket is készíthetünk belőle. Muffinsütőbe rakjunk egy darab levelestésztát, töltsük meg különféle alapanyagokkal, például tojással, sajttal, és helyezzük bele a párolt kelbimbócskákat – és máris olyan lesz, mint egy pohár fagyi.