AZ ÉVSZAK:
Tavasz, nyár, ősz
A TERMESZTÉS:
Hazánkban kiskultúrának számít, 9 hektáron foglalkoznak a termesztésével, leginkább Bács-Kiskun és Békés megyében.
A JELLEMZŐK:
A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, Nagy mennyiségű C-vitamint, továbbá oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja. Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző. Gazdag antioxidánsokban és flavonoidokban.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Fiatal, zsenge, ne túl nagy leveleket válasszunk.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Mossuk át a leveleket, majd alaposan csepegtessük le azokat. Egy konyharuhára kiterítve szárítsuk meg, így jó néhány napig eláll a hűtőben.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Főzelékként készítsük el, vagy aki kedveli, akár vegyes salátába is lehet rakni belőle.