Sóska

 

AZ ÉVSZAK:

Tavasz, nyár, ősz

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban kiskultúrának számít, 9 hektáron foglalkoznak a termesztésével, leginkább Bács-Kiskun és Békés megyében.

 

A JELLEMZŐK:

A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, Nagy mennyiségű C-vitamint, továbbá oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja. Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző. Gazdag antioxidánsokban és flavonoidokban.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Fiatal, zsenge, ne túl nagy leveleket válasszunk.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Mossuk át a leveleket, majd alaposan csepegtessük le azokat. Egy konyharuhára kiterítve szárítsuk meg, így jó néhány napig eláll a hűtőben.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Főzelékként készítsük el, vagy aki kedveli, akár vegyes salátába is lehet rakni belőle.