Szeder

 

AZ ÉVSZAK:

Nyár

 

A TERMESZTÉS:

Világszerte, de hazánkban is a nagy gyümölcsű, tüskementes szederfajták termesztése a jelentősebb. Nagyobb árutermelő szederültetvények Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs Szatmár Bereg megyében találhatók, 2021-ben körülbelül 67 hektáron termesztenek szedret.

 

A JELLEMZŐK:

Gazdag A-, B1-, B6- és C-vitaminban, valamint számos ásványi anyag megtalálható benne, úgy, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán. Rostban gazdag, antioxidáns flavonoidjai az immunrendszerünket erősítik.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Nyomódástól mentes, ép, fényes gyümölcsöket válasszunk.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

2-3 napig eláll, eltehetjük fagyasztóba is, hogy szezonján kívül is tudjuk fogyasztani.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Készítsünk belőle akár turmixot, joghurtos szedres jégkrémet vagy tejszínes szederkrémes tortát.