Tök

 

AZ ÉVSZAK:

Nyár, ősz

 

A TERMESZTÉS:

Számos tökfélét termesztünk különböző célokra. Például csillagtököt, főzőtököt, spárgatököt. Hazánkban összesen 9629 hektáron termesztenek tököt.

 

A JELLEMZŐK:

Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, viszont rostokban gazdag, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. kiemelkedően magas a szerves sótartalma, Ásványianyag-tartalma jelentős (nátrium, szelén, mangán, réz és cink), kiváló folyadékforrás.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Ép, sérülésmenteset válasszunk, nyomásra érzékeny lehet, ezért védjük az ütődéstől.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Tökfélétől függően különböző ideig tárolhatók, de legjobb, ha minél előbb felhasználjuk. Gyalulva elrakhatjuk fagyasztóládába is.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Belsejét kikaparva tölthetjük, vagy ízletes főzeléket készíthetünk belőle, amelyet friss kaporral is ízesíthetünk. Magját pirítsuk meg, kiváló ásványianyag-forrás.