AZ ÉVSZAK:
Nyár, ősz
A TERMESZTÉS:
Számos tökfélét termesztünk különböző célokra. Például csillagtököt, főzőtököt, spárgatököt. Hazánkban összesen 9629 hektáron termesztenek tököt.
A JELLEMZŐK:
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, viszont rostokban gazdag, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. kiemelkedően magas a szerves sótartalma, Ásványianyag-tartalma jelentős (nátrium, szelén, mangán, réz és cink), kiváló folyadékforrás.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Ép, sérülésmenteset válasszunk, nyomásra érzékeny lehet, ezért védjük az ütődéstől.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Tökfélétől függően különböző ideig tárolhatók, de legjobb, ha minél előbb felhasználjuk. Gyalulva elrakhatjuk fagyasztóládába is.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Belsejét kikaparva tölthetjük, vagy ízletes főzeléket készíthetünk belőle, amelyet friss kaporral is ízesíthetünk. Magját pirítsuk meg, kiváló ásványianyag-forrás.