Zeller

 

AZ ÉVSZAK:

Egész évben

 

A TERMESZTÉS:

Itthon 210 hektáron termesztik, főképp Csongrád-Csanád és Pest megyében.

 

A JELLEMZŐK:

Magyarországon a gumós zeller a legelterjedtebb, de egyre több helyen kapható már zellerszár is. Megtalálható benne szerves nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és jónéhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Vásárláskor válasszuk a kemény, sértetlen gumókat, ne vegyünk tapintásra puhát, könnyen benyomhatót.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A szárzellert hűtőben, a gumókat hűvös kamrában, pincében a legjobb tárolni.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

 Igen sokoldalúan felhasználható mind a gumója, mind a szára. Kiválóan illik turmixokba, zöldalmával; vagy mártogatósokhoz, különböző krémekhez hasábra vágott répával is fogyaszthatjuk nassolnivalónak.