AZ ÉVSZAK:
Nyár
A TERMESZTÉS:
Hazánkban körülbelül 650 hektáron termesztenek nyári tökféléket, a legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Pest- és Csongrád-Csanád megyében.
A JELLEMZŐK:
Ide tartozik a csillagtök, a főzőtök, vagy másik nevén a spárgatök. Alacsony a kalóriatartalmuk, magas a víztartalmuk. Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, viszont rostokban gazdag, így segíti az emésztőrendszer működését. Kiemelkedően magas a szerves sótartalma, amivel hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez. Cukortartalma alacsony, ellentétben a téli tökökkel. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba beépülését.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Fontos, hogy sérülésmentes tököt válasszunk, így tovább el lehet tárolni.
HOGYAN TEGYÜK EL:
1-2 hétig tárolható, hűvös helyen; legyalulva és fagyasztva akár egész évben jó marad.