Áfonya

 

AZ ÉVSZAK:
Nyár

 

A TERMESZTÉS:

A kék áfonya vagy más néven északi magasbokrú áfonya (Vaccinium corymbosum) magyarországi termesztése az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap, a gyümölcs fogyasztása hazánkban is egyre emelkedő tendenciát mutat, azonban a piacokon szinte csak import gyümölcsöt találhatunk. Magyarországon a klimatikus viszonyok adottak lennének az áfonyatermesztéshez, viszont nagyon kevés savanyú kémhatású talaj található hazánkban. Jelenleg a legfőbb hazai áfonyatermesztő vidékek: Zala, Somogy és Vas megye, hozzávetőlegesen 42 hektáron folyik termesztés.

 

A JELLEMZŐK:

Jótékony hatása a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ezek közül is az antociánoknak (ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom). Kiemelkedően magas a káliumtartalma. Ugyanakkor található még benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

A tálcában kapható áfonyaszemeket nézzük meg alulról is, friss, egészségesek legyenek a bogyók.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Hűtőben pár napig eláll, vagy fagyasszuk le, később használható süteményekbe vagy smoothie-nak.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Húzzunk fel pálcára pár szem áfonyát, a végére pedig szúrjunk csillagalakú kiszúróval kivágott dinnyeszeletet – kész a varázspálca.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Sárgadinnyés smoothie tál