AZ ÉVSZAK:
Ősz, tél
A TERMESZTÉS:
Hazánkban 204 hektáron folyik karfioltermesztés, mintegy 3 000 tonna mennyiségben.
A JELLEMZŐK:
A karfiol feje jellegzetes fehér fácskákra emlékeztető rózsákból áll. Kiváló forrása a C-, B6- és K-vitaminnak, valamint különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, folsav, pantoténsav, kálium és mangán. A hagyományos fehér karfiolon kívül elérhető lila, narancssárga és zöld változat is. A lila flavonoidokban gazdag (főleg antocián található benne), a narancssárga változatban béta-karotin található nagy mennyiségben, a zöld karfiolnak pedig a klorofil tartalma magas.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Szép fehér rózsájú, szabályos, finom felületű, kemény karfiolfejet válasszunk. A rózsát körülvevő levelek legyenek friss, üde zöldek.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Hűtve jól tárolható, mirelit áruként is kedvelt zöldség.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Vágd fel a karfiolt különböző méretű virágokra! Helyezd őket egy kék tányérra, kicsit távolabb téve egymástól őket! A tányérod máris átváltozik szép kék éggé, amelyen kis fehér felhők ülnek, amik ropogósak és ízletesek.
RECEPTAJÁNLÓ