Karfiol

 

AZ ÉVSZAK:
Ősz, tél

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban 204  hektáron folyik karfioltermesztés, mintegy 3 000 tonna mennyiségben.

 

A JELLEMZŐK:

A karfiol feje jellegzetes fehér fácskákra emlékeztető rózsákból áll. Kiváló forrása a C-, B6- és K-vitaminnak, valamint különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, folsav, pantoténsav, kálium és mangán. A hagyományos fehér karfiolon kívül elérhető lila, narancssárga és zöld változat is. A lila flavonoidokban gazdag (főleg antocián található benne), a narancssárga változatban béta-karotin található nagy mennyiségben, a zöld karfiolnak pedig a klorofil tartalma magas.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Szép fehér rózsájú, szabályos, finom felületű, kemény karfiolfejet válasszunk. A rózsát körülvevő levelek legyenek friss, üde zöldek.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Hűtve jól tárolható, mirelit áruként is kedvelt zöldség.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Vágd fel a karfiolt különböző méretű virágokra! Helyezd őket egy kék tányérra, kicsit távolabb téve egymástól őket! A tányérod máris átváltozik szép kék éggé, amelyen kis fehér felhők ülnek, amik ropogósak és ízletesek.

 

RECEPTAJÁNLÓ

Karfioltorta