AZ ÉVSZAK:
Egész évben
A TERMESZTÉS:
Hazánkban 796 hektáron termesztik, Csongrád-Csanád megyében. Magyarországon a fokhagyma termesztése egyre kisebb felületen zajlik, az import fokhagyma egyre jobban kiszorítja a hazai árut a piacokról. A magyar sokkal ízletesebb, kevésbé romlékony, jobb minőségű, de kisebb méretű.
A JELLEMZŐK:
Számos gyógyhatása és beltartalmi értékei miatt a fokhagyma szuperélelmiszernek számít. Jelentős az antioxidáns-tartalma, kiváló mangán-, valamint B6- és C-vitamin-forrás. De megemlítendő szelén-, kalcium-, réz-, kálium-, vas- és B1-vitamin-tartalma, valamint magas a fehérjetartalma is. Gyógyító hatása elsősorban kénvegyületeinek, az allicinnek, az allininnek és a garlicinnek köszönhető.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Száraz, ép fejeket válasszunk a további eltarthatóság miatt.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Szellős, hűvös és száraz helyen tároljuk.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Karakteres ízt ad az ételeknek, igen sokoldalúan felhasználható ízesítéshez, készítsünk belőle fokhagymakrémlevest!
RECEPTAJÁNLÓ: