Fokhagyma

 

AZ ÉVSZAK:

Egész évben

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban 796 hektáron termesztik, Csongrád-Csanád megyében. Magyarországon a fokhagyma termesztése egyre kisebb felületen zajlik, az import fokhagyma egyre jobban kiszorítja a hazai árut a piacokról. A magyar sokkal ízletesebb, kevésbé romlékony, jobb minőségű, de kisebb méretű.

 

A JELLEMZŐK:

Számos gyógyhatása és beltartalmi értékei miatt a fokhagyma szuperélelmiszernek számít. Jelentős az antioxidáns-tartalma, kiváló mangán-, valamint B6- és C-vitamin-forrás. De megemlítendő szelén-, kalcium-, réz-, kálium-, vas- és B1-vitamin-tartalma, valamint magas a fehérjetartalma is. Gyógyító hatása elsősorban kénvegyületeinek, az allicinnek, az allininnek és a garlicinnek köszönhető. 

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Száraz, ép fejeket válasszunk a további eltarthatóság miatt.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Szellős, hűvös és száraz helyen tároljuk.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Karakteres ízt ad az ételeknek, igen sokoldalúan felhasználható ízesítéshez, készítsünk belőle fokhagymakrémlevest!

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Lecsós cukkinicsónak