Karfiol

 

AZ ÉVSZAK:
Ősz, tél

 

A TERMESZTÉS:

Hazánkban 204  hektáron folyik karfioltermesztés, mintegy 3 000 tonna mennyiségben.

 

A JELLEMZŐK:

A karfiol feje jellegzetes fehér fácskákra emlékeztető rózsákból áll. Kiváló forrása a C-, B6- és K-vitaminnak, valamint különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, folsav, pantoténsav, kálium és mangán. A hagyományos fehér karfiolon kívül elérhető lila, narancssárga és zöld változat is. A lila flavonoidokban gazdag (főleg antocián található benne), a narancssárga változatban béta-karotin található nagy mennyiségben, a zöld karfiolnak pedig a klorofil tartalma magas.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Szép fehér rózsájú, szabályos, finom felületű, kemény karfiolfejet válasszunk. A rózsát körülvevő levelek legyenek friss, üde zöldek.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Hűtve jól tárolható, mirelit áruként is kedvelt zöldség.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Vágd fel a karfiolt különböző méretű virágokra! Helyezd őket egy kék tányérra, kicsit távolabb téve egymástól őket! A tányérod máris átváltozik szép kék éggé, amelyen kis fehér felhők ülnek, amik ropogósak és ízletesek.

Szeretnénk minél testreszabottabb élményt nyújtani honlapunk látogatása
során, ezért kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével!