Vissza

Sonkás-gombás tészta

Előkészítési idő: kb. 20-30 perc
Főzési idő: kb. 40 perc
Mennyiség: 4 személyre

 

Hozzávalók: 

  • 10 dkg speck sonka
  • 1 ek olívaolaj
  • 35 dkg barna csiperkegomba
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 fej főzőhagyma (fehér)
  • 2 dl húsleves vagy alaplé
  • 2 dl tésztafőzőlé
  • 10 dkg parmezán sajt, reszelve
  • 1 ek vaj
  • 1 marék dió
  • 40 dkg papardelle vagy szélesmetélt

 

Elkészítés:

  1. A sonkaszeleteket 1 ek olajon ropogósra sütjük. Kieszedjük a sonkát és a serpenyőben maradt zsiradékon magas lángon lepirítjuk a gombát – a kisebb fejeket egészben, a nagyobbakat szeletben. A lepirult gombát sóval, kakukkfűvel és borssal ízesítjük. Összeforgatjuk és kiszedjük a gombát is a serpenyőből.
  2. A hagymát finomra vágjuk. A serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olívaolajat, rádobjuk a hagymát és aranybarnára karamellizáljuk. Felöntjük a húslevessel és az egyharmadára beforraljuk azt.
  3. A tésztát bő, sós vízben fogkeménynél kissé keményebbre főzzük. Úgy szűrjük le, hogy a főzőléből 2 dl-t felfogunk.
  4. A tésztát áttesszük a serpenyőbe, miközben tovább főzzük, hozzáadjuk a gombát a levével együtt, és a ropogósra sült sonka felét is beledaraboljuk. Kevergetve addig főzzük, amíg a tészta a kivánt állagúra fő. Közben felöntjük a tészta főzőlevével és beleszórjuk a frissen reszelt parmezán felét is. A végén még egy evőkanál vajat adunk a mártáshoz és a maradék sonkával, száraz serpenyőben lepirított dióval és parmezánnal megszórva tálaljuk.

 

Készítette: Havas Dóra/ Lilafüge

 

Gyorsan savanyított lilahagyma

Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb lilahagyma 2 csésze ecet 2 csésze víz 1/3 csésze cukor 2 evőkanál só   Elkészítés: Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 […]