Vissza

Mandulás körtetorta

Hozzávalók:

  • 5 g vaj (a formát kikenni)
  • 5 g finomliszt (a formát kilisztezni)
  • 4-5 db körte (kb. 500 g)
  • 35 g citromlé
  • 20 g barnacukor
  • 120 g vaj
  • 110 g mandula
  • 50 g finomliszt
  • 8 g vaníliás cukor
  • 1 g finom só
  • 1 db narancs
  • 100 g tojásfehérje
  • 80 g barnacukor
  • 2 db egész tojás
  • 45 g darált keksz

 

A mascarpone krémhez:

  • 200 g mascarpone
  • 150 g tejszín (30%-os)
  • 18-20 g porcukor
  • 12 g vaníliás cukor

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és behintjük liszttel.

A körtéket megpucoljuk, megmossuk, majd eltávolítjuk a magházukat. Nagyobb cikkekre vágjuk őket, meglocsoljuk citromlével, átforgatjuk, majd megszórjuk a cukorral és állni hagyjuk.

A 100 gramm felkockázott vajból barnított vajat készítünk, amihez a vajat egy kis lábasban feltesszük melegedni. Először elolvad, aztán felhabzik, végül forrni kezd. Ekkor közepes erősségűre vesszük alatta a lángot és addig melegítjük tovább, míg mogyoró illatúvá válik, és apró barna pöttyök jelennek meg benne. Ha ez megtörtént, zárjuk el a tűzhelyet, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

A héj nélküli mandulából 30 grammot durvára vágunk, és eltesszük dekorációnak, a többit finomra őröljük, majd összeforgatjuk a finomliszttel, a vaníliás cukorral és a sóval. A tojásfehérjében keverjük el a barnacukor felét (40 grammot), de vigyázzunk, tilos habosra keverni! Reszeljük bele fél narancs alaposan megmosott héját. A maradék cukorral verjük habbá a két egész tojást. Igen, egyben hagyjuk a tojásokat, így is fel lehet őket habosítani, ráadásul jobb lesz a süteményünk állaga, mintha szétválasztott tojással készítenénk. Ha tart a tojáshabunk, akkor a cukros fehérjéhez adjuk a mandulás keveréket, és egy kézi habverő segítségével csomómentesre dolgozzuk. Ezután jöhet bele a meleg, de nem forró barnavaj (a pöttyökkel együtt). 10-15 percre hűtőbe tesszük a masszát, hogy enyhén megdermedjen benne a vaj, majd fellazítjuk a tojáshabbal. A kész keveréket a kivajazott, lisztezett formába öntjük. A körtecikkeket konyhai papírtörlőn leitatjuk, és mindegyik darabot, egyenként beszórjuk darált keksszel. Ha az összes gyümölcsdarabot bevontuk kekszmorzsával, akkor ízlésesen a tészta tetejére helyezzük őket. Dolgozzunk gyorsan, mert a körtéket elnyeli a tészta és nem fogjuk látni, hogy hová tettünk és hová nem!

A tortát előmelegített sütőben 23-26 perc alatt készre sütjük. Félidőben érdemes fordítani a süteményen, hogy minden oldala egyenletesen megsüljön. Ha elkészült, kinyitjuk a lekapcsolt sütő ajtaját, és hagyjuk benne kihűlni.

A dekorációhoz félretett mandulát száraz, forró serpenyőben világosbarnára pirítjuk. A mascarponéba belereszeljük a narancs maradék héját, hozzáadjuk a tejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd tartós, de nem túl kemény habbá verjük. A langyos tortát cikkekre vágjuk, ízlés szerint kanalazunk rá a narancsos mascarponekrémből, majd megszórjuk a pirított mandulával.

 

Recept: Bernáth József

Gyorsan savanyított lilahagyma

Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb lilahagyma 2 csésze ecet 2 csésze víz 1/3 csésze cukor 2 evőkanál só   Elkészítés: Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 […]