Hozzávalók:
- 5 g vaj (a formát kikenni)
- 5 g finomliszt (a formát kilisztezni)
- 4-5 db körte (kb. 500 g)
- 35 g citromlé
- 20 g barnacukor
- 120 g vaj
- 110 g mandula
- 50 g finomliszt
- 8 g vaníliás cukor
- 1 g finom só
- 1 db narancs
- 100 g tojásfehérje
- 80 g barnacukor
- 2 db egész tojás
- 45 g darált keksz
A mascarpone krémhez:
- 200 g mascarpone
- 150 g tejszín (30%-os)
- 18-20 g porcukor
- 12 g vaníliás cukor
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és behintjük liszttel.
A körtéket megpucoljuk, megmossuk, majd eltávolítjuk a magházukat. Nagyobb cikkekre vágjuk őket, meglocsoljuk citromlével, átforgatjuk, majd megszórjuk a cukorral és állni hagyjuk.
A 100 gramm felkockázott vajból barnított vajat készítünk, amihez a vajat egy kis lábasban feltesszük melegedni. Először elolvad, aztán felhabzik, végül forrni kezd. Ekkor közepes erősségűre vesszük alatta a lángot és addig melegítjük tovább, míg mogyoró illatúvá válik, és apró barna pöttyök jelennek meg benne. Ha ez megtörtént, zárjuk el a tűzhelyet, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
A héj nélküli mandulából 30 grammot durvára vágunk, és eltesszük dekorációnak, a többit finomra őröljük, majd összeforgatjuk a finomliszttel, a vaníliás cukorral és a sóval. A tojásfehérjében keverjük el a barnacukor felét (40 grammot), de vigyázzunk, tilos habosra keverni! Reszeljük bele fél narancs alaposan megmosott héját. A maradék cukorral verjük habbá a két egész tojást. Igen, egyben hagyjuk a tojásokat, így is fel lehet őket habosítani, ráadásul jobb lesz a süteményünk állaga, mintha szétválasztott tojással készítenénk. Ha tart a tojáshabunk, akkor a cukros fehérjéhez adjuk a mandulás keveréket, és egy kézi habverő segítségével csomómentesre dolgozzuk. Ezután jöhet bele a meleg, de nem forró barnavaj (a pöttyökkel együtt). 10-15 percre hűtőbe tesszük a masszát, hogy enyhén megdermedjen benne a vaj, majd fellazítjuk a tojáshabbal. A kész keveréket a kivajazott, lisztezett formába öntjük. A körtecikkeket konyhai papírtörlőn leitatjuk, és mindegyik darabot, egyenként beszórjuk darált keksszel. Ha az összes gyümölcsdarabot bevontuk kekszmorzsával, akkor ízlésesen a tészta tetejére helyezzük őket. Dolgozzunk gyorsan, mert a körtéket elnyeli a tészta és nem fogjuk látni, hogy hová tettünk és hová nem!
A tortát előmelegített sütőben 23-26 perc alatt készre sütjük. Félidőben érdemes fordítani a süteményen, hogy minden oldala egyenletesen megsüljön. Ha elkészült, kinyitjuk a lekapcsolt sütő ajtaját, és hagyjuk benne kihűlni.
A dekorációhoz félretett mandulát száraz, forró serpenyőben világosbarnára pirítjuk. A mascarponéba belereszeljük a narancs maradék héját, hozzáadjuk a tejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd tartós, de nem túl kemény habbá verjük. A langyos tortát cikkekre vágjuk, ízlés szerint kanalazunk rá a narancsos mascarponekrémből, majd megszórjuk a pirított mandulával.
Recept: Bernáth József