Paradicsom

 

AZ ÉVSZAK:

Egész évben

 

A TERMESZTÉS:

Magyarországon közel 1 700 hektárnyi területről éves szinten 180 ezer tonna termést takarítanak be.

 

A JELLEMZŐK:

A paradicsom érettségétől és fajtától függően lehet keményebb vagy puhább. Manapság már mindenféle színben (pirostól a sárgán át a liláig), formában és méretben elérhető. A paradicsom legnagyobb része víz, viszont rendkívül gazdag vitaminokban, A-, B6-, C-, E- és K-vitaminban, valamintásványianyag-tartalma is jelentős, mivel tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is. A paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek közül a legfontosabbak: a karotinoidok (likopin, β-karotin), a polifenolok és a C-vitamin.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Érettet, illatosat, puhát válasszunk, ha azonnal szeretnénk fogyasztani, Mivel a paradicsom utóérő, ezért a keményebb, korábban szedettek is beérhetnek, de vannak kifejezetten kemény húsú fajták is. Ha fürtös paradicsomot választunk, a szára árulkodik a szedési időről.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A paradicsomot szobahőmérsékleten (3-4 napig) gyümölcsöskosárban tároljuk.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Vágj ketté sárga vagy piros cseresznyeparadicsomokat! Néhány paradicsomot karikázz fel! Két fél paradicsom közé helyezz egy más színű karikát! És már kész is a színes paradicsomnyárs!

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Zöldséges kölessaláta

Színes mini zöldségfazék

Kápia paprikás kuszkusz saláta koktélparadicsomba töltve