Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 15 perc
Mennyiség: 6 adag
Hozzávalók:
- 18 retek
- 6 mini primőr répa
- 1/2 kígyóuborka
- 50 g dióbél
- 6 szál metélőhagyma
- 300 g túró
- 150 g teljes kiőrlésű rozskenyér
Elkészítés:
- Vágd fel a kenyeret nagyobb kockákra, és a dióval együtt turmixgépben addig aprítsd, amíg durva homokállagú lesz! Az elkészült keveréket terítsd szét egy tepsin, és szárítsd meg sütőben, 160 °C-on, körülbelül 15 percig. Ez lesz a ropogós “termőtalaj”!
- Mosd meg és hámozd meg a répákat úgy, hogy a répán a szárukból meghagysz egy kis darabot! Mosd meg a retkeket, és vágd le úgy a levelüket, hogy a szárukból megtartasz a retken egy kicsit!
- Egy lábasban forralj fel sós vizet és 5 percre tedd bele a répákat főni! Majd vedd ki, csepegtesd le, és hagyd a répákat kihűlni!
- Vágd apróra a metélőhagymát, és reszeld le az uborkát! Nyomkodd ki a kezeddel egy kicsit a felesleges vizet a lereszelt uborkából! Egy tálban keverd össze a túrót az uborkával és a metélőhagymával! Adj hozzá ízlés szerint sót és borsot, majd jól keverd össze!
- Ezt a zöldséges túrókrémet oszd szét az üvegtálkák alján! Tedd a tetejére a „termőtalajt”, majd ültesd bele a répákat és a retkeket!
Tippek:
Egy kis plusz: A termőtalajt előre is elkészítheted, légmentesen záródó dobozban jól eláll.
Készítette:
Receptek: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK