Mennyiség: 10 sütemény
Hozzávalók:
- 650 g szamóca (500 g püré elkészítéséhez + néhány szem a díszítéshez)
- 120 g cukor
- 4 dl 20% zsírtartalmú főzőtejszín
- 6 zselatinlap (12 g)
- 30 db babapiskóta
- 3 evőkanál cukornád szirup
- összekeverve egy csipet vaníliával
- 10 darab 7,5 cm körüli fém karikaforma vagy üvegpohár és műanyaglap
Elkészítés:
- Tegyél be egy salátástálat a hűtőbe vagy a fagyasztóba!
- Tedd be a zselatinlapokat egy tál hideg vízbe ázni!
- Helyezd a fém karikaformákat a munkafelületedre, és béleld ki a karikák belsejét megfelelő méretű műanyaglappal!
- Ezt követően béleld ki a karikaformák (vagy a pohár) alját babapiskótákkal: ehhez helyezz három babapiskótát egymás mellé, és használd a karikaformát az elvágásukhoz! Csináld meg ezt minden karikával, majd kis ecset segítségével kend be a piskótákat egy kis vaníliás cukorsziruppal! Hagyj belőle későbbre is!
- Csumázd ki a szamócaszemeket, majd turmixold össze őket, hogy 500 g pürét kapj! Öntsd a pürét a salátástálba!
- Vegyél ki 100 grammot ebből a szamócapüréből, és öntsd bele egy kis serpenyőbe a cukorral együtt! Amikor a cukor megolvadt és a keverék már elég meleg, zárd el a főzőlapot, és add hozzá a zselatint, melyet előtte lecsorgatsz az ujjaid között! Keverd össze addig, míg elolvad, majd öntsd a salátástálba a megmaradt szamócapüréhez!
- Öntsd a hideg tejszínt a lehűtött salátástálba, majd verd fel elektromos habverővel, míg tejszínhabbá válik (meglátod, igazi csoda)! Keverd a tejszínhabot a szamócapüréhez több részletben, nagyon óvatosan, kézi habverő segítségével!
- Töltsd meg a kis körformákat a szamócamousse-szal, és tedd őket a hűtőbe legalább 3 órára! A sütemények kiemelésekor vedd le a fém körformákat, és óvatosan a műanyaglapot is távolítsd el!
- A süteményeket friss eperkarikákkal díszítve tálald!
Tippek:
A műanyaglap segítségével kiemelheted a karikaformákból a kis mousse süteményeket anélkül, hogy megsérülnének. Az üzletek cukrászati részlegén találod meg, a karikaformákkal együtt. Egyébként használhatsz kis üvegpoharakat is, és akkor nem kell kiemelned a süteményeket. Elég, ha közvetlenül a poharakba öntöd a szamócás-tejszínes keveréket, mielőtt betennéd őket a hidegre, hogy mousse-szá váljanak.
Készítette:
Receptek: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK