Vissza

Zöldségnyárs grillezett sajttal

Hozzávalók 2-3 fő részére:

  • 2 db sárgarépa
  • 2 db kápia paprika
  • 2 db erős hegyes paprika
  • 2 db TV paprika
  • 1 db cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 1 db Halloumi sajt (grillsajt)
  • finomsó
  • frissen őrölt feketebors
  • 8 ág kakukkfű
  • 1 kis csokor menta
  • 350 g görög joghurt
  • 1 dl olívaolaj
  • 3-4 db paradicsom
  • 1-2 szál újhagyma

 

Elkészítés:

Egy fazékban vizet teszünk fel forrni, amiben a sárgarépát fogjuk majd előfőzni, hogy könnyen a nyársra lehessen húzni. Megpucoljuk a répát, és 5-6 cm-es kockákra vágjuk. Ha felforrt a víz, belerakunk egy teáskanál sót és a répakockákat. Ha újra forrni kezd, levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy így puhuljon még egy kicsit a sárgarépa, majd leszűrjük.

Kicsumázzuk a paprikákat – ezeket is 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Ezután a cukkini és a padlizsán következik. A cukkinit szeletelhetjük, a padlizsánt ugyancsak kockázzuk.

A sajton megkeressük azt a részt, ahol össze van hajtva. Óvatosan szétnyitjuk, a kést a résbe helyezzük, és kettévágjuk. Ezután ezt is nagyobb kockákra vágjuk. Felforrósítjuk a grillt. Amikor meleg, öntünk rá egy kevés olajat, és a feldarabolt sajt mindkét oldalát világos barnára pirítjuk.

A feldarabolt zöldségeket a sajttal együtt felváltva húzzuk fel a nyársra, jó szorosan, hogy a sülés után ne lötyögjenek a pálcán… A nyárson lévő alapanyagokat megkenjük egy kevés olajjal, majd mehetnek is a forró grillre. Teszünk rájuk néhány ág friss kakukkfüvet, amit tálalás előtt eltávolítunk róluk. Sülés után még forrón sózzuk, borsozzuk.

Amíg sülnek a nyársak elkészítjük a kétféle mártogatóst!

A joghurtos mártogatóshoz a mentát lecsipkedjük a száráról, a leveleket apróra vágjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Sózzuk, citromlével és kevés porcukorral tesszük ízesebbé. Tálalásig hűtőben tartjuk.

A paradicsommártogatóshoz felkockázzuk a kimagozott paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk, kevés olívaolajjal ízesítjük, végül hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, a felaprított hagymát és az egészet jólösszekeverjük.

Ha megsültek a nyársak, tálalhatunk is! A nyársak mellé külön edényben kínáljuk a kétféle mártogatóst.

 

Recept: Bernáth József

 

Videó a recept elkészítéséhez: https://www.youtube.com/watch?v=udwC89cuVLA

 

 

Nyári frissítő saláta

Hozzávalók 2 személyre: 2 cikk görögdinnye 4 evőkanál fetasajt 1 db őszibarack (vagy más barackféle) 2 marék madársaláta 1 kisebb fej lilahagyma 1/2 csokor menta bors, olívaolaj ízlés szerint   Elkészítés: A dinnyét és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd egy tányérra tesszük, megszórjuk a fetával, a felszeletelt hagymával és a salátával. Rátépkedjük a mentát, […]

Fetás görögdinnye saláta

Hozzávalók 4 fő részére: 1 kg dinnye fél kígyóuborka 200 g feta sajt 1 lime vagy fél citrom leve 3 evőkanál olívaolaj 1 csokor friss menta só és bors ízlés szerint   Elkészítés: A görögdinnyét vágd fel cikkekre, majd távolítsd el belőle a magokat, ezután vágd kisebb kockákra! A fetasajtot és a kígyóuborkát is kockázd […]