Hozzávalók 2-3 fő részére:
- 2 db sárgarépa
- 2 db kápia paprika
- 2 db erős hegyes paprika
- 2 db TV paprika
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 1 db Halloumi sajt (grillsajt)
- finomsó
- frissen őrölt feketebors
- 8 ág kakukkfű
- 1 kis csokor menta
- 350 g görög joghurt
- 1 dl olívaolaj
- 3-4 db paradicsom
- 1-2 szál újhagyma
Elkészítés:
Egy fazékban vizet teszünk fel forrni, amiben a sárgarépát fogjuk majd előfőzni, hogy könnyen a nyársra lehessen húzni. Megpucoljuk a répát, és 5-6 cm-es kockákra vágjuk. Ha felforrt a víz, belerakunk egy teáskanál sót és a répakockákat. Ha újra forrni kezd, levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy így puhuljon még egy kicsit a sárgarépa, majd leszűrjük.
Kicsumázzuk a paprikákat – ezeket is 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Ezután a cukkini és a padlizsán következik. A cukkinit szeletelhetjük, a padlizsánt ugyancsak kockázzuk.
A sajton megkeressük azt a részt, ahol össze van hajtva. Óvatosan szétnyitjuk, a kést a résbe helyezzük, és kettévágjuk. Ezután ezt is nagyobb kockákra vágjuk. Felforrósítjuk a grillt. Amikor meleg, öntünk rá egy kevés olajat, és a feldarabolt sajt mindkét oldalát világos barnára pirítjuk.
A feldarabolt zöldségeket a sajttal együtt felváltva húzzuk fel a nyársra, jó szorosan, hogy a sülés után ne lötyögjenek a pálcán… A nyárson lévő alapanyagokat megkenjük egy kevés olajjal, majd mehetnek is a forró grillre. Teszünk rájuk néhány ág friss kakukkfüvet, amit tálalás előtt eltávolítunk róluk. Sülés után még forrón sózzuk, borsozzuk.
Amíg sülnek a nyársak elkészítjük a kétféle mártogatóst!
A joghurtos mártogatóshoz a mentát lecsipkedjük a száráról, a leveleket apróra vágjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Sózzuk, citromlével és kevés porcukorral tesszük ízesebbé. Tálalásig hűtőben tartjuk.
A paradicsommártogatóshoz felkockázzuk a kimagozott paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk, kevés olívaolajjal ízesítjük, végül hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, a felaprított hagymát és az egészet jólösszekeverjük.
Ha megsültek a nyársak, tálalhatunk is! A nyársak mellé külön edényben kínáljuk a kétféle mártogatóst.
Recept: Bernáth József
Videó a recept elkészítéséhez: https://www.youtube.com/watch?v=udwC89cuVLA